Sláva jedné role

Věhlas Olivie Newton-John sahá daleko za titulky slavného muzikálu Pomáda, ale australská herečka nedokázala mimo svou domovinu věhlas medové a sympatické Sandy, která neodolá rošťákovi Dannymu, přerůst. A tak pěvecké pokusy na poli country hudby, skladatelské ambice i mnohonásobná vítězství ceny Grammy zůstávají stát ve stínu jedné slavné role.

Herečka?

Olivia se narodila ve Velké Británii do rodiny, kde ke "komediantství" neměli vřelý vztah. Její matka po vzoru svého otce Maxe Borna, který získal v roce 1954 Nobelovu cenu za fyziku, měla velmi blízký vztah k vědě. Otec byl zase důstojníkem tajné služby MI5. Když se ale celá rodina přestěhovala na druhý konec světa a za svůj domov pojala rozpálenou Austrálii a kosmopolitní Melbourne, rodičům se nad Olivií zželelo. Po rodné Anglii se jí stýskalo tak moc, že jí dovolili navštěvovat divadelní kroužky a kurzy herectví, aby na odloučení na čas zapomněla. Olivia si nabídky cenila a pravidelně ze sebe vydávala maximum, aby předčila výkony svých konkurentů.

Ve čtrnácti letech založila se svými spolužačkami kapelu Sol Four a později vyhrála talentovou soutěž. Paradox, že první cenou byl kontrakt v Británii. Na popud svých rodičů nakonec odcestovala a v Evropě rozjela sólovou dráhu. Roky bez větších úspěchů jí vysávaly. Štěstí našla až za velkou louží, kde v roce 1978 získala roli v muzikálu Pomáda. Role Sandy se zhostila se vší vervou a vytvořila legendu, na kterou se nezapomíná.

Stále dokola

I když Olivia neztrácí úsměv, nemůže se vymotat z bludného kruhu rakoviny. Poprvé se objevila v prsu v roce 1992, pak o 21 let později. Minulý rok se rozpovídala o třetí nepříjemné zkušenosti, kdy se jí zhoubný nádor rozbujel v oblasti beder. Poctivě dodržuje doporučení lékařů, ale nezahalí ani na poli samoléčby, zobe marihuanu, kterou pro ni pěstuje manžel v Kalifornii, pije konopný olej a dala sbohem rafinovanému cukru.

I když vyhlídky nejsou příznivé, neztrácí naději a sází na podporu rodiny. Právě to se jí už několikrát vyplatilo. Když si brala těsně před Vánoci v roce 1984 o jedenáct let mladšího Matta Lattanziho, měla taftové šaty připomínající cukrové pusinky. I přes slavné jméno se obřad obešel bez hollywoodských celebrit. Jejich rozdílný postoj k životu a nevyhnutelný rozvod nakonec oddálila právě první rakovina. Rozpor mezi potřebou pijatyk s kamarády a popíjením bylinných čajů a meditací se na čas zacelil. Její muž se nechtěl projevit jako necitelný bídák a první nemoc s herečkou "přežil". Hned jak se jí ulevilo, vzal ale nohy na ramena. Dodnes svou matku podporuje dcera z prvního manželství, která nezdědila jen půvab, ale i talent a nezdolnou touhu žít a užívat si.

Klídek a pohoda

Na prvotřídní herecké nebo pěvecké výkony už to není, ale na podporu charitativních projektů si Olivia čas vždycky najde!

Stejně tak na klid a relaxaci, na kterou nedá dopustit. Nevlastní jedinou nemovitost, ale vilka v Austrálii patří mezi domy, které mají ducha, jsou zařízené s citem, korespondují s okolím, neruší barvami ani extravagantním a moderním vybavením. Jako by měl dům duši a žil v souladu s přírodou i samotnou Olivií.