To místo v podloubí má pro mě ještě jeden ryze soukromý podtext. Kdysi, těsně poté, kdy vznikla samostatná Československá republika, tu měla obchod s uměleckými předměty moje babička Bertička. Stejně jako ona uctívala prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, uctíval ho i Václav Havel. Babička zůstala srdcem i duší v dobách první republiky a socialistické prezidenty nikdy neuznávala. I v tom by si jistě s Václavem Havlem rozuměla. Bertička se sametové revoluce nedožila a obchod si už nemohou pamatovat ani nejstarší žijící Pražané. Události se ale valí dál a tou nejsmutnější je smrt člověka. Václav Havel odešel tuto neděli ráno ve spánku a za ruku ho přitom držela jeho žena Dagmar.

Mohlo by vás také zajímat: Čtení: Havlovy ženy (1. díl) matka Božena, Čtení: Havlovy ženy (2. díl), první manželka Olga nebo Dagmar Havlová: Unesu víc, než jsem si myslela (4. díl)

Největší opory – ženy

Václav Havel byl muž z masa a kostí. Nebyl zdaleka jen poeta, který přišel se sloganem o pravdě a lásce. Byl to zároveň i pragmatik, jenž se vyznal v politice i v lidských povahách. Říká se, že největší vliv na něj měla jeho matka Božena. Silná osobnost, kterou bylo nutno respektovat. A podobně silnou ženu našel i ve své první manželce Olze, byť pocházející z naprosto odlišných sociálních poměrů. U Šplíchalky ze Žižkova, jak jí říkávali přátelé, fungovala její přirozená autorita a Havel takové ženy prostě chtěl. Jeho druhá manželka Dagmar se ovšem po jeho boku také vypracovala v nepřehlédnutelnou bytost. Stala se mu velkou oporou a zůstala jí až do jeho poslední chvíle.

Největší slabiny – nemoci

Pokud se našel silný Havlův protivník, proti němuž nestačilo napřímit zbraně v podobě vlastního intelektu či okouzlujícího úsměvu, byly to nemoci. S těmi se Václav Havel potýkal od dob svých opakovaných pobytů ve vazbě i posléze jako prezident. Byl fyzicky křehčí než se na první pohled zdálo. Životním stylem a mnohaletou zálibou v cigaretách svému organismu samozřejmě nijak neprospíval. Přesto se nakonec dožil 75 let, z toho pak celých 22 let v demokracii, kterou pomáhal v naší zemi budovat.

Jak na něj vzpomíná fotografka?

Zuzana Straková-Kostiuková se s Václavem Havlem poprvé setkala 21. prosince 1969 při křtinách prvorozené dcery herce Jana Třísky Karly.
Byla to velká sláva. Kromě Třísky a jeho ženy Karly Chadimové se křtin účastnil spisovatel Josef Topol a divadelník Otomar Krejča, který se stal kmotrem malé Kaky (ta přezdívka jí zůstala dodnes). „Václav Havel byl pozván jako Třískův nejlepší kamarád. Atmosféra bylo uvolněná, přátelská a já díky tomu pořídila několik zdařilých momentek. Pracovala jsem tehdy jako fotoreportérka v deníku Svobodné slovo,“ vzpomíná Zuzana Kostiuková.

Momentka z okna
V listopadu 1989 se Zuzana, v té době už zaměstnaná jako fotografka v časopise Vlasta, ocitla znovu v budově Melantrichu, kde mj. vycházelo právě Svobodné slovo. „Potkávala jsem tam po chodbách známé z redakce, ale také spoustu zahraničních reportérů. Nemám v povaze se někam cpát, a tak jsem jim dávala přednost, aby mohli pro své noviny udělat co nejlepší snímky. Sama jsem si našla místo u jednoho okna, které bylo o patro výš než slavný balkón. Mám dojem, že tenhle snímek Václava Havla z jednoho z listopadových mítinků na Václavském náměstí dokonce ani nevyšel. Leta jsem ho měla v šuplíku.“ O pár týdnů později Zuzana vyfotila Václava Havla už jako prezidenta v krátkých kalhotách. Sám Havel k tomu tehdy připodotkl: „Netušil jsem, kolik práce je kolem prezidentování. A zatímco národ se stará o mé kalhoty, nechápe, že já na takové blbosti nemám čas myslet.“

Čtyři patra bez výtahu
V únoru 1990 v bytě na Rašínově nábřeží zakládala Olga Havlová Výbor dobré vůle. Jako manželka prezidenta se rozhodla být užitečná a prostřednictvím nově založené organizace zviditelnit všechny postižené lidi, zrušit pokrytectví, jímž byli obklopeni a zapojit je alespoň částečně do normálního života. Zuzana Kostiuková byla se svým aparátem opět u toho. „Byt byl ve čtvrtém patře bez výtahu, ale byla jsem tehdy svědkem toho, s jakou lehkostí paní Olga vyběhla schody nahoru. Během té zakládající schůze pořád někdo telefonoval nebo zvonil, ale Olgu to nijak nerozčilovalo.“

Na cestách
Fotografka se několikrát ocitla na palubě letadla, které směřovalo na některou ze státnických návštěv Václava Havla. „V letadle se s námi vždycky mile pozdravil a i při oficiálních schůzkách s hlavami států se choval skromně a přirozeně,“ říká Zuzana Kostiuková. Fotila Václava Havla při návštěvě Ukrajiny, Slovenska a na Blízkém východě. Politiky většinou zaujala krásná manželka Dagmar, o níž pak v zahraničním tisku vycházely ódy na její štíhlou postavu a eleganci. V té samé době o ní česká média přinášela mnohem kritičtější články. Doma zkrátka nikdo není prorokem…