Řekne-li se Colin Farrell, většina byť i jen průměrně informovaných filmových fanoušků a čtenářů společenských rubrik má jasno: hollywoodský výtržník a rváč, který propíjí svůj talent v putykách, zaplétá se s erosenkami z erotických telefonních linek a krasavicemi z Playboye a na internetu kolují jeho videonahrávky in flagranti.

Jenže jeho bouřlivý život 'zlého hocha' je už dávno minulostí – zbyla z něj právě jen ta image. Skutečný Colin Farrell se už víc než tři roky nedotkl drog a téměř dva roky se nenapil alkoholu (jediná neřest, které zůstal věrný, jsou cigarety). Místo toho pracuje na charakterních rolích v zajímavých filmech, chodí do sauny a především vede vzorný rodinný život se svou novou partnerkou, polskou herečkou Alicjí Bachledou, a jejich nyní asi ročním synem Henrym.

Poslední čtyři roky jsou jako nová kapitola v mém životě. Předtím jsem z celé duše agresivně odolával jakýmkoli pokusům změnu, dokud jsem si neuvědomil, že jsem už léta uvízlý na mrtvém bodě,“ řekl v nedávném rozhovoru pro britský list The Times. „Teprve když jsem tohle pochopil, dokázal jsem přijmout změnu, usadit se v Los Angeles, koupit dům a ne jen přežívat po hotelích.“

Mořská romance

A také založit rodinu. Colin a Alicja se seznámili způsobem, který připomíná nefalšovanou hollywoodskou pohádku. Ona byla krásná, ale neznámá herečka z Východu, která se do té doby protloukala vedlejšími roličkami v malých evropských filmech. První velkou příležitost dostala od režiséra Neila Jordana v dramatu Ondine. Zahrála si tajuplnou krásku, kterou jednoho dne vyloví z moře samotářský rybář (Colin Farrell). Mořská panna si postupně podmaní jeho srdce i srdce jeho malé dcerky...

Alicji se během natáčení podařilo podmanit si Colina nejen na plátně, ale i ve skutečnosti. Podmínky pro vznik milostných citů byly přímo ideální: točilo se na pošmourném, izolovaném irském pobřeží a herečtí kolegové spolu kromě milostných scén absolvovali i krušné chvilky v ledové mořské vodě, která měla pouhých 8 stupňů. „Vzpomínám si na ten den, jako by to bylo dneska: seděl jsem na skále a říkal si: musím se odevzdat tomu pocitu, který ve mně narůstá,“ prozradil Colin Farrell listu The Inquirer. Jak už to v podobných případech bývá, lovestory naplno propukla během „dotočné“, večírku na oslavu poslední klapky. A nabrala neuvěřitelně rychlé obrátky: loni v prosinci, půl roku předtím, než jejich film dorazil do evropských kin, už Colin a Alicja nechávali v Krakově pokřtít svého syna Henryho.

Kocovina mě už netrápí

Když Colin Farrel mluví o změně, týká se to také jeho filmových rolí. Donedávna byly jeho specialitou akční trháky jako Telefonní budka, Miami Vice nebo S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení. Nyní si vybírá komplikovanější role – třeba v neobvyklé neakční gangsterce V Bruggách nebo v životopisném filmu Crazy Heart, kde se spokojil dokonce s vedlejší rolí po boku Jeffa Bridgese. Také jeho protagonista v Ondine je hrdina plný nuancí, zahořklý samotář, pro kterého je jediným světlým bodem v životě těžce nemocná dcerka. Anna. Teprve s příchodem Ondine, která se jednoho dne ve vodě zaplete do jeho rybářských sítí, dostane jeho život nový smysl.

Nyní mohu práci věnovat mnohem více energie a soustředění než v dobách, kdy jsem jenom popíjel a flámoval,“ vysvětloval Colin Farrel v již zmíněném rozhovoru pro The Times. „Dřív jsem často pracoval v kocovině, a ta mě teď už netrápí. Takže mám čistou hlavu, kterou mohu naplno zaměřit na svou práci.

Takhle jsem mohl skončit i já

Ke Colinově „obrácení“ určitě přispěl i fakt, že jeho starší syn, nyní sedmiletý James, kterého má se svou dřívější partnerkou Kim Bordenave, trpí Angelmanovým syndromem – vzácnou nevyléčitelnou genetickou poruchou, která způsobuje opožděný vývoj, poruchy spánku, křeče, potíže s mluvením a nekontrolovatelné pohyby, ale také – kupodivu – častý smích postiženého. To kvůli němu se poprvé už v roce 2005 uchýlil do odvykací léčebny.

Určitým varováním se mu také stala předčasná smrt jeho kolegy Heathe Ledgera v lednu 2008. Zemřel na předávkování léky na spaní a na uklidnění. „Klidně jsem takhle mohl skončit i já. Neřekl bych, že z toho mám přímo pocit viny, že jsem to já, kdo zůstal naživu, ale... svým způsobem ano. Člověka to přinutí položit si určité zásadní otázky o sobě a o životě,“ přiznává Colin, který později za Heathe Ledgera dotočil některé scény v jeho posledním filmu Imaginárium Dr. Parnasse.