Stopy

Norah Jones se narodila před čtyřiceti lety v Brooklynu. Stejně jako filmový zloděj Joe Pesci zůstal celý život věrný svému rodišti New Jersey, ani známá jazzová zpěvačka neměla potřebu stěhovat se. Její otec Ravi Shankar ale pochází z daleké Indie, kde se proslavil jako hudební skladatel a sitárista. Právě po něm Norah zdědila lásku k hudbě. Rodiče se ale nikdy nevzali. Místo draní se dopředu se vrací zpátky ke kořenům a pracuje s hudbou svých vzorů jako Neil Diamond. Písničkářka měla od začátku jasno, jakou hudbu chce tvořit. V pěti zpívala sóla v místním kostele, o pár let pozvěji už hrála na saxofon. Její matka nezahálela a pravidelně svou dceru posílala na nákladné hudební tábory a doufala, že si jejího talentu někdo všimne. V roce 1999 opustila Norah Texas a zatoužila dobýt svět hudby. A čekal ji raketový vzestup, když debutovala hned svým prvním albem Come Away with Me, kterého se prodalo neuvěřitelných 20 milionů kusů. Ve svých dvaadvaceti letech tak dala americké hudební scéně jasně najevo, aby pro ni vyčlenila místo.

Jazz, má láska

Inspiraci bere, kde se dá. Poslouchá jazz, blues, pop i rock a skládá to, co lahodí její duši. A lidé jsou naladění na stejné vlně už téměř dvacet let. Právě jazz je to, co ji láká ze všeho nejvíc, důkazem je i spolupráce s ryze jazzovým vydavatelstvím Blue Note. Mnohonásobná držitelka Grammy zůstává při zemi a dělá to, co ji baví. Několikrát jsme se o tom mohli přesvědčit i v Čechách, kam se ráda vrací v době letních festivalů.

Není jen sólistkou, ráda se spojí se svými kolegy. Ve Foo Fighters zpívala vokály, s El Madmo navlékla paruku a síťované punčochy a řádila s elektrickou kytarou, s Joe Armstrongem z Green Day vrací život zapomenutým americkým písním.

Pod pokličkou

Jako jedna z mála slavných osobností nemá potřebu sdílet se světem svůj život a nechává za sebe mluvit jen práci. O manželství a dětech se zásadně nezmiňuje a odděluje hudbu a slávu od role matky a ženy. Po rozchodu s hudebním producentem Lee Alexanderem z roku 2007, který média propírala několik týdnů, si své soukromí přísně střeží. V tichosti se vdala za muzikanta Pete Remmyho z The Cabin Down Below Band a mají spolu dvě děti. Nic víc se svět zřejmě nedozví.

Pohodlíčko

Newyorský Brooklyn byl vždycky vnímaný jako chudý příbuzný boháči přeplněného Manhattanu, ale právě tam našla Norah Jones dostatek klidu pro svou tvorbu. Cihlová řadovka působí nenápadně, ale má vše, co si jen zpěvačka zamane - terasu, bazén, krb i dostatek místa pro piano. Celý interiér působí útulně díky jemným barvám a přiznaným trámům. Jen těžko se dá uvěřit, že se dům nachází nedaleko centra jednoho z nejživějších měst na světě.