„Muži by chtěli být s ní, ženy by zase chtěly být jako ona – proto přitahuje všechny,“ vysvětluje recenze v londýnských Timesech.

Šéfkuchař Gary Rhodes tvrdí, že diváky mnohem víc než Nigelliny pokrmy vábí její úsměv, což myslí jako pohanu. Navíc hvězdě vyčítá, že při natáčení jedné ze sérií viditelně ztloustla. „Objevují se v ní scény přímo starozákonního obžerství,“ pohoršuje se vážený šéfkuchař.

Ale Nigella se jenom směje. Pár kilogramů navíc, příjemně zakulacené tvary? Žádný problém! Přestože napsala knihu o tom, jak se stát „bohyní domácnosti“ a sama je za takovou bohyni považována, důsledně ten titul odmítá. „Prostě se jen ráda bavím s lidmi,“ vysvětluje svůj úspěch žena, jejíž televizní show sledují miliony lidí a jejíchž kuchařských knih už se prodalo 3,5 milionu kusů (tedy víc než knih Jamieho Olivera). V roce 2001 Nigella získala titul Autorka roku a porazila tak i J. K. Rowling (zlí jazykové ovšem tvrdí, že tehdy hlavní roli sehrál soucit vůči Nigellinu manželovi umírajícímu na rakovinu).

Jaké vlastně jsou Nigelliny recepty, že udělaly takovou díru do světa? Jak je možné, že nejslavnější food-showmenka 21. století „díky své přitažlivé zaoblenosti a démonické mluvě činí z vaření předehru k orgiím“?

Labužnická bohyně s úsměvem říká: „Pokud nemám chuť jíst dál, i když už jsem sytá, není to dobré jídlo. Nijak v takových případech své city neomezuji, prostě se jim podřizuji. A takové recepty pak nezařazuji. Moje recepty přece nejsou závazné návody od staré matrony, ale hravé náměty do debaty od veselé starší sestry. Slouží požitku a zábavě celé rodiny.“ Dovedli by tohle říct mužští celebritní šéfkuchaři, kteří se berou smrtelně vážně, potírají jeden druhého a své recepty by nejraději nechali tesat do kamene?

ŠKRCENÍ, KOKAIN A SPOUSTA PENĚZ

Asi největší torpédo zasáhlo značku Nigella v roce 2013, kdy se u soudu propíral její osobní život v kauze rozvodu s druhým manželem, milionářem Charlesem Saatchim.

Ten prohlásil, že jeho exmanželka je nejméně 10 let závislá na drogách a kokainu a marihuanu konzumovala i se svou 19letou dcerou Cosimou. Všemu ale předcházela paparazzi fotografie, kterak milovník umění Saatchi drží před luxusní londýnskou restaurací v hádce Nigellu pod krkem. Následoval rozvod a začalo se prát – za obrovského apetitu bulváru a mas nadšených čtenářů – špinavé prádlo. A chodů bylo požehnaně. Drogy, zpronevěřené peníze, otrocké chování k asistentkám.

Nigella Lawson později sama připustila, že zkusila kokain asi pětkrát s bývalým manželem Johnem Diamondem v době, kdy umíral na rakovinu. Pak prý i v roce 2010 v okamžiku, kdy se cítila být „cílem intimního teroru“ ze strany Saatchiho. „Jeden můj přítel mi nabídl kokain a já ho vzala,“ řekla. „Nikdy jsem ale nebyla narkomanka. Nikdy jsem nebrala drogy pravidelně,“ zdůraznila.

HUSÍ SÁDLO A FANTAZIE O SEXU SE ŽENOU

Při čtení životopisu Nigelly Lucy Lawson by si člověk představil spíš suchou intelektuálku než ženu až rubensovsky plnou života. Jejím otcem byl šlechtic, jeden čas i ministr (Nigel Lawson byl ministrem financí ve vládě Margaret Thatcher). Matkou dědička velkého hotelového koncernu Lyons. O rodině psali, že „vypadá jako vystřižená z filmů Viscontiho“.

Je ale fakt, že Nigella považovala své dětství za nešťastné, nerozuměla si prý s matkou ani s otcem. Na školách nijak neexcelovala, kvůli problémům s chováním a prospěchem jich do maturity vystřídala celkem devět! Zpočátku její otec odmítal věřit tomu, že zprávy o chování Nigelly, jež mu ze škol chodily, se skutečně týkají jeho dcery: trval na náhodné záměně jmen.

Nakonec však Nigella na Oxfordu vystudovala středověké a moderní jazyky. Kariéru začala jako literární kritička. Přestože oba její rodiče byli židé (jejich předci přišli z východní Evropy, prapraprapradědeček do Anglie utekl před oběšením za krádež), ona sama je ateistka. Měří 170 cm, váhu zásadně neudává.

Nikdy se vaření neučila, natož aby je studovala, nesnáší označení „slavná šéfkuchařka“. Zdůrazňuje, že vaří pro vlastní potěšení, že je pro ni vaření vlastně terapie. Proto ji udivují udání konkurence, podle nichž si sama nenakupuje na tržištích suroviny, tudíž prý nemůže být dobrá kuchařka. Velké fandy měla Nigella například ve washingtonském Bílém domě, kdy se její pokrmy objevovaly na oficiálním menu při návštěvě prezidenta George Bushe v Londýně, běžné jsou na královských a prezidentských vánočních tabulích.

Zatím kuchyňskou divu postihl jen jediný televizní „neúspěch“. To když měla uvádět televizní show, ve které by vařila spolu s pop celebritami. Jak sama uznala, „nedokázala předstírat, že ji celebrity zajímají“. Proto show po pár dílech skončila.

O vlivu, jaký má Nigella na kulinární svět, nejlépe vypovídají obrovské nárůsty prodejů u jí pochválených surovin. Například, když zařadila do receptů husí sádlo, jeho prodeje se zdvojnásobily – totéž se stalo se sušenými švestkami (vánoční recepty), ryzlinkem rýnským (Coq au Riesling) či vaječným likérem Advocaat.

Dvakrát vdaná netypická hvězda ráda nosí opravdové kožichy, chodí na fotbal a tvrdí, že „většina žen občas sní o sexu s jinou ženou“. V roce 2001 odmítla Řád britského impéria, který jí nabídla královna. Proč? To nechce říct.

Jídlem proti rakovině

Uvolněný přístup Nigelly Lawson k jídlu – nepočítá kalorie, kašle na diety – bývá zčásti přičítán jejím obavám z rakoviny. Na tu zemřela její matka (†48 let), sestra Thomasina (†30) i první manžel John Diamond (†47). Nigella věří, že „radostné jídlo“ dokáže držet nemoc v těle na uzdě.

Od slz k bestselleru

První kniha jí vyšla v roce 1998 pod názvem How to Eat: Pleasures and Principles of Good Food (Jak jíst). Pro psaní kuchařek se prý rozhodla, když na jedné párty viděla plakat hostitelku kvůli pokaženému dezertu. Kniha se stala bestsellerem a prodalo se jí více než 300 000 výtisků. O dva roky později vydala další úspěšnou kuchařskou knihu Jak se stát domácí bohyní (How to Be a Domestic Goddess: Baking and the Art of Comfort Cooking), která se zaměřovala především na pečení. Od roku 1999 měla vlastní televizní kuchařský pořad, na který navázaly další úspěšné pořady, které se vysílaly po celém světě. V České republice se například objevil její pořad Nigella vaří rychlovky (Nigella Express).

TAK ŠEL ČAS

1960 - Narodila se 6. ledna v Londýně.

1998 - Vydala první kuchařskou knihu How to Eat: Pleasures and Principles of Good Food, která se okamžitě stala bestsellerem.

1999 - Objevuje se v prvním TV pořadu Nigella Bites.

2001 - Na rakovinu jí umírá první manžel John Diamond, který ji přivedl k nápadu psát o vaření.

2013 - V rozvodovém skandálu s druhým manželem Charlesem Saatchim přiznává konzumaci kokainu.

2015 - Účinkuje v dalším kuchařském pořadu Simply Nigella (u nás vysílán pod názvem Prostě Nigella).