Nicolas Cage ve svých filmech podezřele rád koketuje s temnými silami podsvětí – ať už jde o komiksovou akční podívanou Ghost Rider, kde si zahrál vyslance pekel v podobě motorkáře, anebo triller Next, v němž disponoval „pouze“ jasnovideckými schopnostmi. V jeho nejnovějším snímku Čarodějův učeň se dějištěm čarodějných rejdů stal současný Manhattan; jeho hrdina Balthazar Blake právě tady objeví svého budoucího kouzelnického mistra. Film, ve kterém se objevuje více než tisíc zvláštních efektů, je založen na animované Disneyho podívané Fantasia. „Chtěl jsem si zahrát čaroděje, protože když představujete nadpřirozenou postavu, máte neomezené výrazové prostředky.

Extrémní hrdinové

Za posledních čtvrtstoletí se Nicolas Cage stal specialistou na velmi nestandardní herecké výkony. Nevyhýbal se na první pohled bizarním filmům, jako byla Zběsilost v srdci. „Všechny moje postavy v sobě mají zrnko šílenství. Někteří lidé si myslí, že jsem prostě cvok, ale mě prostě baví prozkoumávat nové způsoby herectví. A některým režisérům dá hodně velkou práci pochopit, že část diváků to chápala už od samého začátku,“ vysvětluje Nicolas Cage.

Pod vlivem úplňku a krásné Cher

V Leaving Las Vegas si zahrál alkoholika, který se do města hazardu přijel upít k smrti, ve Městě andělů ztělesnil pro změnu depresivního posla nebes, v Adaptaci zase scenáristu s tvůrčím blokem (i jeho hloupější dvojče bez bloku). „Filmy jsou ten nejlepší způsob, jak se vypořádat s vnitřními démony,“ tvrdí. „S jejich pomocí proměňuju negativní energii v pozitivní.“

Milionové dluhy

Momentálně ovšem Nicolase Cage nejvíc ze všeho trápí finanční problémy. Americký finanční úřad na něj nedávno vyrukoval s požadavkem, aby zaplatil své milionové dluhy na daních. Jeho domy po celém světě zabavili exekutoři a prodali v je v dražbě (nebo se tomu právě chystají).

World Trade Center

Cage nyní zažaloval svého bývalého finačního manažera Samuela Levina – prý je to právě on, kdo ho přivedl na mizinu. Levin ovšem tvrdí, že na vině je sám Cage, který umí utrácet opravdu ve velkém. Více než milion dolarů investoval například do svých milovaných komiksů. Stejně velkoryse utrácel také za „maličkosti“, jako jsou dinosauří lebky, jachty, soukromý ostrov, tryskáč a více než padesát automobilů.

Nicolas Cage: Otcovství mě změnilo.

Finančně náročné byly bezpochyby také jeho rozvody. Zatím má za sebou dva. První manželku Patricii Arquette požádal o ruku hned ten den, kdy se seznámili na začátku osmdesátých let. Místo sladkého „ano“ se ovšem dočkal dlouhého seznamu úkolů, které má splnit, aby získal její ruku. A nebyly to úkoly snadné, měl pro ni například získat autogram spisovatele J. D. Salingera, vyhlášeného tím, že se uzavírá ve svém domě a odmítá s kýmkoli komunikovat. Patricii pak trochu vyděsilo, že její ctitel se se vší vážností do oněch úkolů pustil – a začala se mu vyhýbat. Znovu se potkali v polovině 90. let a tentokrát to už skončilo svatbou. A pak rozvodem.

Lovci pokladů - tak trochu jiný Indiana Jones

Druhou manželku Lisu Marii Presley si Nicolas přidal do sbírky hlavně kvůli jejímu otci – je totiž vyhlášeným Elvisovým fanouškem (a ve filmu Zběsilost v srdci si dokonce před kamerou procítěně zazpíval jeho proslulý song Love Me Tender). Ovšem ženit se kvůli tchánovi, který je navíc v okamžiku svatby už dávno po smrti, se nevyplácí. Vydrželi spolu pouhé čtyři měsíce a později to Cage komentoval slovy, že „v první řadě se neměli vůbec brát“. Třetí manželku, původem Korejku Alici Kim má doposud a zatím to vypadá na šťastný život až do smrti.

Může to potkat i vás aneb S poctivostí nejdál dojdeš...

Ostatně, on sám větší význam ve svém životě připisuje svým synům, devatenáctiletému Westonovi a čtyřletému Kal-Elovi. „Otcovství mě hodně změnilo. Po narození syna jsem se v životě vydal jiným směrem,“ říká. „Už nejsem žádný anarchista. Pořád mám rád Sex Pistols, ale už nechci žít jako oni. Jediné, co mě pořád baví, je posunovat hranice herectví.“

Tip KAFE.cz

Pokud chcete naplno propadnout podmanivým očím charismatického herce, sežeňte si tyto tři filmy: Pod vlivem úplňku, Město andělů a Mandolína kapitána Corelliho. A nezapomeňte na papírové kapesníky...