Ze všech neschopných policajtů, detektivů, inspektorů či komisařů, kteří se kdy pustili do boje proti zločinu, je inspektor Jacques Clouseau ten nejnemožnější. Je tak dokonale mimo mísu, že většinu případů se mu podaří vyřešit pouze navzdory jeho veškerému dobře míněnému úsilí. Často není schopen vyslechnout svědky, aniž by přitom spadl ze schodů a zdemoloval celé místo činu. Je nesnesitelně egocentrický, arogantní, pompézní a přesvědčený o svých vynikajících schopnostech. Jeho nadřízený jeho vinou skončí coby zuřivý chovanec psychiatrického ústavu...

Peter Sellers zvítězil

Zkrátka a dobře, inspektor Clouseau je jedním z nejpamětihodnějších hrdinů filmového plátna. Muž v baloňáku s tváří Petera Sellerse změnil pravidla komedie stejně jako hrdinové Charlieho Chaplina nebo Woodyho Allena. Fanoušky série Růžový panter proto možná překvapí, že původně ho měl hrát někdo úplně jiný. Do role excentrického inspektora byl obsazen tehdy mnohem slavnější Peter Ustinov a Clouseauovu manželku měla hrát legendární Ava Gardner. Jenže právě v tom byl kámen úrazu.

Peter Ustinov: Jak to mohlo být

V listopadu 1962 čekal celý štáb prvního Růžového pantera připravený na natáčení v italských studiích Cineccita, když rozmařilá Ava udělala čáru přes rozpočet: filmaře málem zruinovala svými hvězdnými požadavky na ubytování ve vile poblíž Via Appia, vlastní sekretářku, kadeřníka a limuzínu se šoférem 24 hodin denně. Producenti se rozhodli, že co je moc, to je příliš, a vyměnili ji za méně známou a podstatně levnější herečku jménem Capucine. Výměnu manželek ovšem neakceptoval původní inspektor Clouseau Peter Ustinov a vzápětí sám odstoupil od smlouvy. Režisér Blake Edwards pak musel narychlo najít náhradníka. Petera Sellerse mu doporučil jakýsi americký agent a Edwards jenom řekl: "Co můžu dělat, jsem ve slepé uličce. Tak to tedy zkusme."

Osud Růžového pantera

Jak to dopadlo, dnes už víme. Přestože inspektor Clouseau původně vůbec nebyl hlavním hrdinou filmu (tím měl být Fantom, lupič klenotů v podání Davida Nivena), ihned po premiéře se z něj stal nový komediální hrdina. Peter Sellers mu propůjčil extrémní francouzský přízvuk (vzpomeňme jen na "telefén" místo telefonu) a také extrémní ego: "Jeho totální nemožnost ještě víc vynikne díky tomu, že se za všech okolností snaží zůstat elegantní a rafinovaný, přestože působí chaos všude, kam vstoupí," vysvětlil Sellers v jenom interview.

Clouseauova dobrodružství pokračovala už v roce 1964 filmem Komisař na stopě. A pak, po desetileté pauze vychrlil Sellers tři další pokračování: Návrat Růžového pantera, Růžový panter znovu zasahuje a Pomsta Růžového pantera. (V roce 1968 se zrodil jaksi “mimo kánon” film Inspektor Clouseau, v němž si hlavní roli zahrál Alan Arkin.)

Kato a Dreyfuss

V průběhu jednotlivých dílů vstoupily do hry některé postavy, bez nichž už si dnes Růžového pantera neumíme představit – především Clouseauův sluha Kato, který má za úkol nečekaně na něj útočit, aby se jeho pán pocvičil v pohotových reakcích na útok ze zálohy, a jeho nadřízený šéfinspektor Dreyfuss, který se v zoufalství nad Clouseauovým řáděním ocitne na psychiatrii...

Tvůrčí vztah Petera Sellerse a režiséra Blakea Edwardse (který je podepsán pod celou původní sérií) byl kongeniální, ale ne vždy zcela idylický. Jedné noci po natáčení velmi zapeklité scény z Růžového pantera vzbudil Sellers režiséra telefonem: “Právě jsem mluvil s Bohem,” oznámil mu, “a ten mi poradil, jak to natočit!” Druhý den na natáčecím place však následovala nefalšovaná katastrofa. Boží rada, zdá se, nezabrala. “Petere, až budeš příště mluvit s Bohem, raději do toho netahej šoubyznys,” doporučil mu Blake Edwards.

Syn Růžového pantera

Všem dalším plánům učinila přítrž náhlá smrt Petera Sellerse v roce 1980. Vše, co následovalo později, už byly jen více či méně důmyslné pokusy přivést jeho génia zpět na plátno. Ve Stopě Růžového pantera filmaři využili Sellersův natočený, ale nepoužitý materiál z předchozích filmů. V Kletbě Růžového pantera ho pro změnu nahradil herec Clifton Sleigh. Na mnoho let poslední pak byl Syn Růžového pantera, v němž si italský komik Roberto Benigni zahrál na dědice Clouseauovy monstrózní neohrabanosti.

Růžový panter a Steve Martin

Ani potom ale nebyl všem Clouseauům konec. V roce 2006 (a o tři roky později znovu) jeho reinkarnaci předvedl Steve Martin ve filmech Růžový panter a Růžový panter 2. Přestože filmové recenze na poslední dvě pokračování byly doslova smrtící, jejich divácký úspěch naznačuje, že Clouseauova DNA je zřejmě nesmrtelná.

KAFE.cz zjistilo:

  • Peter Sellers se při vymýšlení postavy inspektora Clouseaua inspiroval obrázkem z krabičky od zápalek. Byl na něm Matthew Webb, muž, který v roce 1875 přeplaval kanál La Manche.
  • V některých dílech série se Růžový panter – tedy obří diamant stejného jména – vůbec nevyskytuje. Tento titul se však stal synonymem postavy inspektora Clouseaua a tak zůstal zachován, přestože děj s ním nemá nic společného.