Když v Hollywoodu hledají ideálního představitele pro charismatického padoucha, z něhož kromě temných úmyslů vyzařuje i aristokratický šarm, téměř neomylně se mezi kandidáty na onu roli objeví Ralph Fiennes. V kinech právě běží velkolepý remake Souboje Titánů, kde ztělesňuje boha podsvětí. Atraktivních zlosynů má za sebou už hezkou řádku. Tím prvním se stal sadistický nacista, jehož si zahrál v oscarovém Schindlerově seznamu. "Hned jsem věděl, že Ralph bude pro tu roli dokonalý. Viděl jsem v něm sexuální zlo," řekl o něm tehdy režisér Steven Spielberg. V thrilleru Červený drak ztělesnil šíleného vraha, který zabíjí pomocí babiččina umělého chrupu, v dramatu Pavouk zase představoval schizofrenika, který má také na svědomí pár mrtvol.

Voldemort nebo bůh Hádes

Vrcholem jeho padoušské kariéry se však bezpochyby stal Voldemort, zlý čaroděj ze série filmů o Harrym Potterovi. "Své filmové postavy musíte milovat," tvrdí o svých hrdinech s temnou duší. "Snažím se je co nejlíp poznat, a s intimitou narůstají i sympatie. Takže mám rád i Voldemorta." Nejnovějším přírůstkem do jeho galerie záporáků je bůh Hádes, kterého si zahrál v nové, počítačovými triky vylepšené verzi slavné starověké podívané Souboj Titánů. Filmaři Fiennese tentokrát vybavili dlouhými vlasy a plnovousem, což ovšem jeho elegantnímu zevnějšku pouze dodalo na archaické důstojnosti.

Ralph Fiennes: Život plný skandálů

Jednou z mála výjimek, kdy Ralph Fiennes před kamerou nepředstavoval ani vraždícího šílence, ani zoufalého milence se zmučenou duší, byla romantická komedie Krásná pokojská, ve které se do něho - v roli bohatého gentlemana - zamilovala titulní hrdinka Jennifer Lopez. Jeho skutečný partnerský život nemá ovšem s happyendy z romantických komedií nic moc společného. Před lety opustil svou manželku, herečku Alex Kingston, kvůli nové přítelkyni - herecké kolegyni jménem Francesca Annis. Pikantní bylo, že ovšem nešlo o žádnou mladou krásku: Francesca byla o celých osmnáct let starší než on a seznámili se při práci na inscenaci Hamleta, ve které hrála jeho matku. Francesca kvůli Ralphovi odešla od manžela a otce svých tří dětí. Strávili spolu šťastných deset let - během nichž museli novinářům neustále opakovat, že velký věkový rozdíl jim nijak nepřekáží. Jenomže žádné "a žili šťastně až do smrti" se nekonalo. Stále častěji se šuškalo o Ralphových nevěrách s druhořadými herečkami a zpěvačkami. "Byl to podvodník a využíval mě jako holku na jednu noc," prohlásila jedna z nich.

Filmový tip KAFE.cz

DVD Vévodkyně
Historické drama, v kterém Ralph Fiennes hraje neurvalého vévodu z Devonshiru a manžela krásné Keiry Knightley, resp. vévodkyně Georgiany Cavendish z rodu Spenserů. Není jí co závidět…

Korunu svým milostným skandálům Fiennes nasadil v roce 2007 během letu z Austrálie do Indie - tehdy byl totiž přistižen při náhodném sexu na toaletách s letuškou Lisou Robertson, s níž se seznámil až na palubě letadla. Paradoxní je, že Fiennes do Indie cestoval v rámci propagační kampaně boje proti AIDS.... Možná i vinou svého neuspořádaného milostného života je Fiennes - podobně jako jeho psychicky vyšinutí hrdinové - neustále pronásledován nočními můrami. "Kdybych uměl čarovat," prohlásil v jednom rozhovoru, "vymazal bych si z hlavy všechny strachy a úzkosti, abych se mohl trochu vyspat. Když bych si šel lehnout, místo, aby mi v hlavě znělo ,bum, bum, bum', položil bych hlavu na polštář a prostě bych usnul."

KAFE.cz doporučuje

  • Předčítač (+ Kate Winslet)
  • Anglický pacient (+ Juliette Binoche)
  • Oněgin (+ Liv Tyler)
  • Nepohodlný (+ Rachel Weisz)