ZVRHLÝ OTEC

Rakousko šokoval Josef Fritzl, který ve sklepě svého domu v Amstettenu 24 let ve speciální místnosti zneužíval svou dceru. V domě hrůzy s ní zplodil sedm dětí. Hororový příběh se podařilo odhalit náhodou, když jedno z dětí těžce onemocnělo. Fritzl dostal doživotí.

VĚZENÍ V KRYTU

Rakušanku Nataschu Kampusch v březnu 1998 na cestě do školy unesl technik Wolfgang Priklopil. Až do srpna 2006 ji věznil v krytu na dvoře svého domu na okraji Vídně. Když se Natasche podařilo utéct, Priklopil spáchal sebevraždu.

MONSTRUM Z MARIQUITY

Kolumbijský farmář Arsedio Alvarez, zvaný Monstrum z Mariquity, před téměř 40 lety unesl dívenku Albu Nidiu (7). Pak ji dlouhá léta terorizoval a znásilňoval na své usedlosti. Alba čtrnáctkrát porodila, šest dětí zemřelo.

28 LET HRŮZY

V zajetí svého nevlastního otce Raymonda Gouarda se v roce 1971 ocitla tehdy devítiletá Lydia Gouard. Muž ji věznil ve sklepě otřískaného domu severně od Paříže. Zrůda skončila za mřížemi až v roce 1999, kdy se Lydii podařilo uniknout. Gouardo skončil ve vězení.

ITALSKÝ FRITZL

I na severoitalský Turín dopadl Fritzlův stín. Policie zatkla Michele Mongelliho kvůli věznění a brutálnímu zneužívání dcery Laury. Mongelli podle obžaloby devět let dceru týral a znásilňoval v temné místnosti připomínající celu. Kromě otce skončil ve vězení také jeho nejstarší syn Giuseppe, který se na nechutných praktikách podílel.

CO JE STOCKHOLMSKÝ SYNDROM

Znamená emoční závislost oběti na zločinci. Poprvé jej definovali psychiatři na počátku 70. let po nepodařené bankovní loupeži v centru Stockholmu. Jan-Erik Olsson v roce 1973 v obklíčené bance vzal jako rukojmí její zaměstnance. V průběhu 130 hodin vyjednávání se rukojmí se svým věznitelem natolik ztotožnili, že policii považovali za společného nepřítele. Jedna úřednice se za Jana-Erika Olssona po jeho propuštění z vězení provdala.