Foto: Isifa

A obliba u diváků doma i ve světě? Stejná! Svědčí o tom každoroční vánoční filmové a televizní menu, v němž se tento dámský rej spravedlivě promísí jedna ku jedné.

Saxana

Českou čarodějnici Saxanu milují diváci všude tam, kde se objevil film Dívka na koštěti (pro pořádek dodejme, že letos se v kinech objevilo volné pokračování legendárního příběhu Saxana a Lexikon kouzel).

Tuto půvabnou, kurážnou a vtipnou studentku střední školy nadpřirozených bytostí ležet v „knihách vázaných v kůži“ vůbec nebavilo, naopak ji lákalo dostat se mezi lidi, což je samozřejmě ve školních osnovách zakázané.

Saxana má sice díky laxnímu přístupu k čarování mezery, ale i tak svého umu dokáže v lidském světě využít…

Je neuvěřitelné, že letos to bylo 40 let, co na Barrandově film vznikl. Jsou pod ním podepsáni renomovaní tvůrci: námět Hermína Franková, scénář Miloš Macourek, režie Václav Vorlíček.

A další zázrak je představitelka Saxany, zpěvačka a herečka Petra Černocká (62). Energie i šarmu má na rozdávání dodnes a téměř v každém rozhovoru musí odpovídat na otázku, v čem její kouzlo spočívá:

„Prostě se jen snažím být v životě spokojená a nezatěžovat se tím, čím nemusím. Myslím, že starosti se dříve nebo později člověku otisknou ve tváři, a já se tedy prostě moc nemračím.

To je celé.“ Vidíte, žádné kouzlo, elixír mládí i pro každého smrtelníka lehce dosažitelný!

Profesorka Harryho Pottera

Jmenuje se Minerva McGonagall a je to ctihodná dáma v letech. Ředitelka kouzelnické Nebelvírské koleje v Bradavicích, v závěru příběhů svého oblíbeného studenta Harryho Pottera je už v důchodu.

Snad všichni dětští diváci naprosto přesně vědí, jak vypadá. Její stvořitelce, britské spisovatelce J. K. Rowlingové, začaly chodit tisíce kreseb z celého světa:

Je na nich hubená dáma, která nosí hranaté brýle a zelené šaty, špičatý klobouk má vždycky naražený trochu na stranu…

Je přísná, ovšem spravedlivá, vyučuje přeměňování. Fandí soutěžnímu klání ve famfrpálu, a když zjistí, že Harrymu jde létání na koštěti skvěle, zařadí ho do nebelvírského „sportovního“ týmu.

„Doufám, že uslyším, jak usilovně trénujete, Pottere, nebo si to ještě rozmyslím a potrestám vás,“ doplňuje nekompromisně své vyznamenání.

Aniž tvůrci u prvního filmu s Harrym Potterrem tušili, že se z žáka–kouzelníka stane celosvětový fenomén, vzhledem k nákladnosti natáčení pečlivě zvažovali i herecké obsazení.

Paní profesorku si zahrála Maggie Smithová (77), jedna z ikon britského divadelního světa. Navíc držitelka dvou filmových Oscarů a desítek dalších významných cen, kterou v roce 1990 královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu.

„Jsem ráda, že mi tvůrci nakonec předepsali i humor a Minerva může studenty alespoň vzácně obdařit svým úsměvem,“ pochvalovala si slavná herečka.

Kromě námětu (spekulovalo se o tom, že jako holčička mohla J. K. Rowlingová kdysi na filmové přehlídce v Londýně vidět českou Dívku na koštěti a třeba jí příběh na léta uvízl v hlavičce?) má tedy slavná „potterrovská sága“ i další společný rys s českou tvorbou: pohádkové postavy si s chutí a láskou zahrají opravdové hvězdy a excelentní herci.

Sexy holky z Eastwicku

Jsou tři. Lehce znuděné paničky, ve skutečnosti utajené čarodějky, jež se rozhodnou zčeřit klidnou hladinku fiktivního městečka Eastwick.

Vytvořil je renomovaný americký spisovatel John Updike a pořádné vlnobití tyto dámy způsobily především na filmovém plátně. Ztělesnily je 65letá Cher (hraje Alexandru, jež sochá erotické sošky a je vdova), stejně stará Susan Sarandonová (Jane, učitelka na cello, rozvedená) a o 12 let mladší Michelle Pfeifferová (novinářka v místním plátku, rozvedená).

Jejich trio se rozhodne přičarovat si zábavného a sexy chlapa, což se jim nakonec povede. V Eastwicku se zjeví Darryl Van Horn (Jack Nicholson), představuje se však poněkud nezvykle:

„Jsem takovej obyčejnej, malej ďáblík.“ A kolotoč svůdnického ďábla s mazanými krásnými čarodějkami se roztočí do nebývalých obrátek…

Chytrá vtipná podívaná se stala filmovým hitem, ozdobily ji nominace na dva Oscary, a jak vzkázala všem divačkám Susan Sarandonová:

„Každá žena má talent stát se čarodějkou z Eastwicku.“ V roce 2000 měl pak premiéru stejnojmenný muzikál a inteligentní texty s podmanivou hudbou se staly dalším lákadlem pro diváky na celém světě.

„České“ nebo spíš „moravské“ čarodějky vstoupily poprvé na naše jeviště v Městském divadle v Brně v roce 2007 a kouzlí tam dodnes.

Čtěte také: