Peruánka Lina Medina je jedinou doloženou ženou v historii lidstva, která porodila dítě před 6. rokem života. Když jí coby malé dívence začalo nepřirozeně růst břicho, rodiče ji odvezli k lékaři do města Pisco v domnění, že jde o nádor. Lékařově diagnóze zprvu nechtěli uvěřit a pro jistotu s malou Linou zašli ještě ke specialistům. Ti ve svém šoku dívčino těhotenství potvrdili.

Před lékaři vyvstaly dvě stěžejní otázky: jak bylo technicky možné, aby holčička otěhotněla v necelých 5 letech, a pokud už k tomu došlo, kdo mohl být otcem? Do případu se vložila i policie.

První podezření padlo na Linina otce, ten byl ale po sérii výslechů obvinění zproštěn. Uvažovalo se také o dívčině duševně chorém bratranci, avšak ani u něho se vina neprokázala. Sama Lina ve svém nízkém věku nechápala, na co se jí policisté ptají. Otce svého dítěte nebyla schopna určit ani později, když dospěla.

Peruánský reportér Luis Leon v roce 1955 rozvinul teorii, že dívka mohla být znásilněna na jednom z tradičních náboženských festivalů, na kterých se nevzdělaní vesničané v odlehlých koutech země oddávali skupinovému sexu a často se dopouštěli sexuálního násilí i na malých dětech. Lina mohla po této drastické zkušenosti utrpět šok a zážitek vytěsnit z paměti. Její rodiče se ani nemuseli dozvědět, že se něco takového stalo.

Linina matka pod tlakem otázek ze strany lékařů i novinářů přiznala, že její dcera začala menstruovat už ve třech letech. Podle odborníků se u holčičky vlivem hormonální poruchy projevila extrémně předčasná puberta spojená s předčasnou ovulací.

Lékaři se obávali, že dítě nebude vzhledem k nízkému matčině věku dostatečně vyvinuto, ale k jejich překvapení se narodilo zcela zdravé. Chlapec Gerardo přišel na svět císařským řezem 14. května roku 1939 a dlouho považoval svou maminku za sestru. Také Lina ho vnímala spíš jako mladšího brášku než syna, a rodiče jí byli plnou oporou. Rodina se snažila žít normálně a odmítala medializaci.

Na druhé dítě Lina nespěchala; odhodlala se k němu až za 33 let po prvním porodu, když se provdala. S manželem žila v chudobě, ale tvrdošíjně odmítala podávat rozhovory a na svém příběhu vydělávat. První syn Gerardo zemřel ve svých 40 letech na leukémii, druhý se v dospělosti přestěhoval do Mexika. Lina Medina zůstala v Peru, letos oslavila už 87. narozeniny a nadále drží rekord nejmladší matky světa.