Ostravská rodačka neměla dobré zázemí. Její otec za první světové války bojoval jako legionář, snoubenec Zdeněk Mlčoch byl jako emigrant odsouzen na dvacet let a bratr Julián se vypařil a žil v daleké Austrálii. Chytilová ale za hranice odejít nechtěla a dokonce odmítla lákavou nabídku studia Warner Bros.

Věra Chytilová byla nechvalně známá svou proměnlivou povahou, kdy mezi hysterickým výstupem a jemným nasloucháním byla jen tenká hranice. Protekce neexistovala. Na jedné straně přišla k výslechu jen se zubním kartáčkem, aby dala najevo, že nebude udávat, ale radši se nechá zavřít. Na straně druhé měla vždy jasnou představu o konečné podobě filmu a šla přes mrtvoly. Hádky, facky, urážky i házení plechových krabic.

Těsno

Chytilová byla jako nekonečný ohňostroj emocí, myšlenek, protestů a osobních manifestů. Od natáčení Sedmikrásek v roce 1966, které jí přinesly mezinárodní uznání, ji provázel jeden úspěch za druhým. Nedá se popsat. Byla to brilantní režisérka, feministka, provokatérka, pedagožka, vzor, dokumentaristka, kariéristka, pokušitelka.

Politika

Po celý svůj život patřila k těm, kteří se nebáli vyjádřit svůj názor a jít proti proudu. Vše začalo v roce 1968, když odmítla emigrovat do Francie. StB se ji opakovaně snažila přetáhnout na svoji stranu a přimět ji ke spolupráci. Bez úspěchu, režisérka byla neoblomná. Chartu 77 ani Antichartu ale nepodepsala. V roce 1996 kandidovala na Zlínsku jako nestraník za ČSSD a o deset let později se pokusila prodrat do Senátu.

Nejvýrazněji se projevila během diskuze o umístění radaru. Stejně jako mnoho lidí v čele s padesáti známými osobnostmi požadovala referendum a nebála se připojit svůj podpis.

Muži

Poprvé se Chytilová zamilovala už v šestnácti letech. Otec ale jejich vztahu nepřál a poukazoval na to, jak nezřízený život vede chlapcův otec. Rozdělil je až odchod na studia do Brna. V Praze se seznámila s emigrantem Zdeňkem Mlčochem (73), ale StB mu byla v patách a lásky byl rychle konec. Provdala se až za fotografa Karla Ludwiga (57). Manželství ale nebylo šťastné. Žili v chudobě a muž hodně pil. Z rozvodu po třech letech si ale těžkou hlavu nedělali a pojali ho jako bujarou oslavu. Srdce si léčila u diplomata, po přeložení Maria do jiné země se ale už neviděli a Chytilové zbyly jen oplétačky s StB. Tři roky chodila s Milošem Kopeckým (73), ale jeho nechuť vzdát se pohodlí a jít do vztahu naplno a oženit se, ji otrávila. Podruhé se vdala za kameramana Jaroslava Kučeru (61). Až po dvou dětech se projevily rozdíly povah. Byl jí blízký i publicista Jiří Janoušek (76) a režisér Jan Němec (79), ale na svého druhého muže nedala dopustit. Při boji s rakovinou při něm stála do poslední chvíle a do konce svého života nesundala snubní prsten.

Její kolega Jan Schmidt o ní řekl: „Pokud šlo o to prosadit se a nebát se, byla Věra Chytilová mistr.“