Naposledy

Nadya Suleman se narodila v kalifornském Fullertonu a měla nakročeno k úspěšnému životu. Získala bakalářský titul na Kalifornské státní univerzitě v oboru "rozvoj dětí a adolescentů". Navazující stupeň však nedokončila a začala pracovat v Metropolitní státní nemocnici. V roce 1996 se vdala a propadla touze založit rodinu. Deset let marných pokusů nevedlo do porodnice, ale k rozvodu. Marc Gutierrez se odmítal vzdát myšlenky početí přirozenou cestou a opovrhoval dětmi ze zkumavky. Nově nabytou svobodu využila Nadya k tomu, aby se mohla naplno věnovat svému snu o potomcích. Od roku 2001 (i během manželství) porodila celkem šest dětí. To jí však nestačilo a IVF chtěla zkusit ještě jednou. Dala k dispozici posledních šest embryí a nechala dění na síle osudu.

Do jednoho

Většina klinik ji odmítla, a tak se obrátila na lékaře Kamrava, jehož licence už roky visela na vlásku. I když se běžně implantují dvě nebo tři embrya, Nadya nesnesla pocit, že by ta zbylá zůstala "nevyužitá". Když se ale na ultrazvuku objevilo osm srdíček, ztuhl jí úsměv na tváři. Později se navíc zjistilo, že původní počet nebyl 6, ale dvanáct. Odkud je ta druhá polovina? Kamrava stál takový experiment licenci a doživotní zákaz činnosti.

Vzpoura emocí

Očekávání osmerčat leželo v žaludku téměř celým Spojeným státům americkým. Jen těžko dokázali lidé překousnout, že Nadya podstoupila IVF, když už má doma šest dětí. Obavy, že se početná rodina bude živit z jejich daní, způsobily menší protesty a podpisové akce na omezení takového jednání. Nadya se dušovala, že se vrátí zpět na univerzitu a najde si lepší práci, aby mohla jako samoživitelka své děti lépe zabezpečit, ale nic z toho se nestalo. Je totiž už roky nezaměstnaná. Aby se nemusela spoléhat jen na podporu státu, nechala nakouknout hloub do svého výstřihu, živila se jako striptérka a dokonce se mihla několika filmy pro dospělé. Ani osm tisíc dolarů, které si tak vydělala, ji ale nespasilo. Svou rodinu prodává médiím, které za senzace s radostí zaplatí. Náklady na 15 lidí jsou ale tak vysoké, že nakonec musela vyhlásit osobní bankrot.

Vyhlídky

Chůvu jí stát proplácel jen dva roky po narození osmerčat, teď už je na jejich výchovu sama. Jen málokterý muž by měl odvahu, aby si začal se ženou, která byla posedlá touhou po dětech a velké rodině. Nyní spí sotva tři hodiny denně a celý den věnuje přípravě veganského jídla, starosti o hromady oblečení, dělá s dětmi úkoly, řeší jejich neustálé spory, děsí se momentu, kdy jedno z dětí přinese domů rýmu, která se rázem rozšíří mezi ostatní... Zkrátka vede život, který si možná vysnila, ale který jí nikdo nezávidí.