Dětství

Matka herečky se vdávala velice mladá, chtěla se co nejdříve dostat z područí svých rodičů. Sňatek z rozumu a bez lásky se jí nevyplatil a provázely ho neshody a hádky. Všemu přihlížely dcery Naďa a Ljuba. Když otec matku napadl tak moc, že měla celý obličej od krve, běžela na policii. Herečka ji doprovázela a náhodou se tak setkala se svým nevlastním otcem. Policista, který případ řešil, se s její matkou později oženil.

V té době nebyly rozvody běžné a kamarádi se na dívky dívali skrz prsty a ze strachu, z jaké pochybné rodiny jsou, je ani nezvali na oslavy narozenin. Zatímco rodiče se soudili mezi sebou, babička bojovala o svěření dívek do výhradní péče. Úřady si dávaly na čas a sestry musely rok přetrpět v dětském domově. Tam čelily šikaně a dokonce se pokusily o útěk.

Své babičce byla herečka do konce jejího života vděčná a zkušenost z dětství v ní vypěstovala povinnost vytvořit pevné základy pro vlastní rodinu.

Úspěchy

Po absolvování pražské DAMU se jí nabídky jen hrnuly, většinou šlo ale o naivní dívky. Nejznámější je Květuška z filmu Adéla ještě nevěčeřela nebo vyvolená Jiřího Korna (70) z pohádky Honza málem králem. Celý život dokázala udržet poměr mezi divadlem a filmem v rovnováze. Prosadila se i v rádiu, jako moderátorka dětských pořadů a dabérka.

Manželství

Na konci sedmdesátých let se seznámila s Oldřichem Kaiserem (64). Usiloval o ní i jeho kolega Jiří Lábus (70), ale nepochodil. S Kaiserem žila 25 let a narodila se jim dcera Karolína. Ta se vydala ve šlépějích svých rodičů, ale po otci zdědila psychické problémy. Herečka svému muži trpěla alkoholové eskapády, nevěry a výstřednosti, překonala s ním i vyhazov z divadla. Poslední kapka přišla v roce 2004, kdy Kaiser nechtěl opustit hospodu a skočil přivolanému policistovi na záda. Upozornil tak na jednu ze svých slavných scének - Klíště.

Rozvod zvládli bez házení špíny a Konvalinková dokonce vřele přijala Kaiserovu nemanželskou dceru a spřátelila se s ní.

Pomoc

Křivdu z dětství už dávno překonala, ale potřebu pomáhat má v sobě dodnes. Roky je patronkou organizace Rozum a cit, která se zaměřuje na opuštěné děti. „Naučit se odpouštět je zásadní záležitost v životě každého člověka."