Palác na Žofíně zářil 2. prosince v lesku diamantů. Diamantová nadace zde slavila své založení a její patron, společnost Diamonds International Corporatin (D.I.C.), páté výročí od svého vzniku. V rámci slavnostního večera proběhla aukce unikátních děl, jejíž výtěžek směřoval na onkologicky nemocné děti. Slavnostního večera se zúčastnila řada celebrit jako Ivana Chýlková, Sára Saudková, Bára Basiková, Leona Machálková a řada dalších. V rámci této akce byl rovněž pokřtěn charitativní „Kalendář osobností“ a samozřejmě nechyběl ani bohatý doprovodný program.

„Kalendář osobností“, v němž známá fotografka Sára Saudková nafotila celou řadu významných osobností bez nároku na honorář pro Diamantovou nadaci, pokřtila osobně Ivana Chýlková „diamanty“ čišícími z láhve šampaňského. Na vzniku kalendáře se podílely takové osobnosti jako Karel Gott, Miloš Forman, Antonín Panenka, Vlastimil Harapes, Hana Maciuchová, Chantal Poullain, Simona Stašová, Jiřina Bohdalová, Alena Šeredová či již zmíněná Ivana Chýlková. „Zisk z prodeje kalendáře poputuje na dětské onkologické oddělení FN Motol. Jedná se o první projekt, na který chceme navázat dalšími prospěšnými akcemi se zajímavými osobnostmi,“ sdělila MUDr. Jana Synková, zakladatelka Diamantové nadace. Jak dále dodává MUDr. Luboš Říha, majitel společnosti D.I.C.: „Společnost D.I.C. si za pět let vybudovala vedoucí postavení na trhu s diamanty. Ve svých aktivitách dosáhla velkých úspěchů, které chceme zúročit také v neziskové sféře a pomáhat potřebným. Je mi velkou ctí, že D.I.C. stojí u zrodu Diamantové nadace.“

Aukce, navazující na křest kalendáře, byla plná napětí a zájemců, kteří bojovali celkem o čtyři umělecké artefakty. Prsten s diamantem darovaný Simonou Stašovou vydražil Ing. Libor Hájek, prezident společnosti ELTODO EG, a.s., v hodnotě 100 tisíc korun, vázu Millenium od světoznámého umělce a architekta Bořka Šípka vydražili Beáta a Jaroslav Pilní v hodnotě 65 tisíc korun a obraz „Andělské oči“ od malířky Zdeny Šafky Řehákové vydražila Iveta Pecháčková, majitelka kosmetického salonu Dermitage, za 142 tisíc korun. Nadace se rozhodla k aukci sochy Salvadora Dalího s vyvolávací cenou 8 miliónů korun i přesto, že má své jisté dražitele v zahraničí, konkrétně v Rusku. Jako česká společnost však chtěla dílo nejprve nabídnout zdejším českým zájemcům, které si v České republice nenašla. Výtěžek z aukce v hodnotě 307 tisíc korun pak na závěr Diamantové noci osobně předala zakladatelka nadace MUDr. Jana Synková do rukou Miloslava Ludvíka, ředitele Fakultní nemocnice v Motole.

V rámci programu Diamantové noci se představily děti s tanečním příběhem „Kouzlo diamantu“, dále baletní skupina STORM a zpěvem celou akci doprovodily Bára Basiková, Leona Machálková a Andrea Kalivodová. V Primátorském salonku byly k vidění diamantové šperky, fotografie Jadrana Šetlíka, šaty salonu Moravec a umělecké skleněné předměty od Bořka Šípka. Celým večerem provázela moderátorská dvojice Martina Kociánová a Martin Dejdar.

  • Mediálními partnery Diamantové noci se stala tato média: Story, zena-in.cz a KAFE.cz. Více informací na: www.dicholding.com

Aukce – popis předmětů:

  • Sochu Salvadora Dalího vytvořil před 35 lety slavný český sochař Josef Nálepa. Právě díky zlatému vejci, které nechala společnost D.I.C. osázet 750 diamanty s celkovou váhou 70 karátů, získalo dílo mnohonásobně vyšší hodnotu, než má socha samotná. Nadace tak díky tomuto zhodnocení v milionových částkách chce přispět na pomoc těm, kteří to nejvíce potřebují. Vyvolávací cena sochy je 8 miliónů korun.
  • Prsten Kleopatra od společnosti D.I.C. je vyroben ze 14kt bílého zlata, osázen diamantem o velikosti 0,15ct a opatřen nezávislým certifikátem pravosti diamantu s doživotní zárukou. S vyvolávací cenou 15 tisíc korun byl prsten vydražen za 100 tisíc korun.
  • Váza Millenium od světoznámého umělce a architekta Bořka Šípka byla vyrobena celkem v osmi exemplářích a sedm z nich bylo darováno prezidentům různých zemí. Jejími vlastníky jsou mimo jiné Václav Havel, Bill Clinton a Émile Lahoud. Váza symbolizuje konec 20. století, z něhož vyrůstá století nové. S vyvolávací cenou 30 tisíc korun byla váza vydražena za 65 tisíc korun.
  • Obraz „Andělské oči“ od uznávané malířky Zdeny Šafky Řehákové. Téma andělů je u této malířky, která vystavuje ve světových galeriích zvučných jmen, velmi oblíbené a s hlubokou podstatou věřícího člověka, kterým sama je. Víru ani tajemno ve svých obrazech malířka nikomu „nevnucuje“. Jen tak jakoby mimochodem a bez okázalých gest nám připomíná, že v našem životě, v tom, co děláme, nikdy nejsme sami. S vyvolávací cenou 70 tisíc korun byl obraz vydražen za 142 tisíc korun.

O Diamantové nadaci:

Posláním nadace je podpora a pomoc onkologicky nemocným nejen v České republice, dále aktivity směřující ke zlepšení života onkologicky nemocných během léčby a po léčbě, podpora a pomoc dětem v sociálních ústavech, podpora hendikepovaných a pomoc při hledání zaměstnání prostřednictvím správy databáze nabídek a poptávek zaměstnání. Garantem nadace se stalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR, které ji podporuje mj. v reprezentaci České republiky ve světě skrze všech 25 českých center, jejichž záštitu nadace také má. Podporu jejím aktivitám vyjádřil také pražský arcibiskup Dominik Duka.