Diskutujte: Dokázala byste se přizpůsobit partnerovi, který by se věnoval vrcholovému sportu?

Vypadá jako milý nenápadný kluk. To taky je, pokud se s ním potkáte třeba na tiskové konferenci. Na kanálu ve svém skifu se ale proměňuje jako mávnutím kouzelného proutku na mimořádného dravce – stačí jen zběžně obhlédnout jeho svaly na rukou (viz foto) a musí vám být jasné, že Ondřej Synek je ze železa.


S veslováním začal rodák z Brandýsa nad Labem ve třinácti letech, denně trénuje od osmi od rána do čtyř odpoledne několikafázově, ročně navesluje kolem pěti tisíc kilometrů. Závodí za pražskou Duklu, ve které je vedený jako sportovní instruktor.
Že je velkou sportovní nadějí, to bylo jasné poměrně záhy. Dlouhé roky se však nedokázal prosadit na úplně nejvyšší příčky. „Pět šest let jsem byl jen krůček od úspěchu,“ podotkl po zisku svého prvního titulu mistra světa na Novém Zélandu. „Teď už ale vím, jak na to.“ Zároveň sympaticky dodal: „Dobře vím, že o tenhle titul usilovaly celé generace našich veslařů. Rád bych ho věnoval všem, kterým se to nepovedlo.“


Ze světových šampionátů má ještě dvě stříbra a tři bronzy, předloni se stal mistrem Evropy.

Na minulých olympijských hrách v Pekingu získal Ondřej Synek stříbrnou medaili. Letos si brousí zuby na zlatou. Aby ne, když je vyučený zlatník…?