• Album Sentiment (vydává Supraphon) je plné slavných evergreenů. Najdete na něm písně z repertoáru Franka Sinatry, Deana Martina, Bobbyho Vintona nebo Luise Amstronga vedle domácí „klasiky“ – Blues pro tebe Jiřího Suchého nebo Dívky v modrém Emanuela Nováčka.
  • Kritici nový projekt Karla Gotta chválí a sám zpěvák věří, že si k němu najdou cestu i posluchači, kteří nezažili dobu, ve které byly tyto šlágry novinkami. „Vidím to na svém publiku. I mladí lidé znají písničky se starším datem narození. Pokud je totiž ta píseň dobrá, osloví více generací.“

Když dává Karel Gott rozhovor, velmi pečlivě váží odpovědi. „Rád bych se vyhnul klišé, musíte mi položit takové otázky, na které budu moci odpovědět zajímavě. Nejsem si jistý, jestli je to v případě Sentimentu vůbec možné.“

Proč by nebylo?
Těžko vám vysvětlím, co přesně ty písně znamenají, jakou s sebou nesou náladu časů, které už minuly, a přesto mají určitý přesah. A byly to úžasné časy, vzpomínat na ně se zdravou dávkou sentimentu je naprosto na místě.“

Tak to zkusíme, jestli mám pro vás ty správné otázky. Já mám totiž jednu velkou výhodu. Můj tatínek pilotoval kdysi letadla a vozil si desky, na kterých byly právě tyto písně, které jste si vybral na nové album Sentiment. Znám je důvěrně.
Ano? Potom mě pochopíte, to ano. Víte, vy jste ty desky poslouchala a já také, a navíc jsem ještě měl to štěstí, že například Frank Sinatra koncertoval v Las Vegas, když jsem tam zpíval i já. Mimochodem do desek jsem kdysi ještě jako mladý dospívající muž vkládal všechny peníze, které jsem vydělal, byl jsem po nich hladový, znamenaly a znamenají pro mě hodně.

Poznala se nálada písní vybraných na Sentiment během práce na projektu?
Samozřejmě. Odrazila se jen v tom nejlepším slova smyslu. Všichni, kdo se na natáčení podíleli, byli vtaženi tou atmosférou. Poznáte to... Režiséři ve studiu jsou rutinéři, mnohdy natočí práci, zavřou dveře a jdou domů. Logické. Stane se ale, že ta práce má neuvěřitelný náboj, přesah. Jako v tomto případě. Nikdy se nám nestalo, že bychom šli ze studia rovnou domů. Ještě jsme se stavili na víno, popovídat. To nešlo, jít rovnou domů, když v nás ta doba tolik ožila.

Zní to, jako by se vám stýskalo.
To klidně přiznám, že se mi po určitých věcech stýská. Velmi mě mrzí, že někteří novináři mohou odsoudit šmahem něco, o čem vlastně nic nevědí, protože tu dobu nezažili. Vlastně mi je jich tak trochu líto, že ji zažít nemohli, protože už je pryč. To byly neskutečně krásné noci, kdy jste mohli jít Prahou a ze všech stran vás lákala živá hudba... Jen projít se po Václavském náměstí znamenalo mít minimálně pět možností, kam zajít. To si ještě lidé neposílali většinu zpráv přes internet a měli k sobě mnohem blíž. Skutečně bych si přál, aby se něco z těch časů vrátilo.

K písním, jaká jsou na albu Sentiment, se velmi často vážou osobní vzpomínky. Jen jedna ale bývá taková, která je „nejosobnější ze všech“. Která je to pro vás?
Jednu vám neřeknu. V zásadě ale souhlasím – ke všem těm písním mám krásnou osobní vzpomínku. Na nějakou mimořádnou chvíli nebo mimořádného člověka, který pro mě něco znamenal.

Ve své kariéře míříte stále kupředu. Nebál jste se tedy, že to bude krok zpět, když nahrajete starší písně?
Toho jsem se opravdu nebál. Vidím na svých koncertech, že i mladí lidé znají text například k písni Oči má sněhem zaváté. Je to pro mě signál, že opravdu dobré písně jsou nadčasové a znovu nacházet se v nich mohou další generace. Mimochodem podobným směrem se vydávají interpreti na celém světě. I rozčepýřený Rod Stewart vycítil, jakou skutečnou hodnotu takové písně mají, a sestavil z nich program. Najednou všichni znovu objevili smoking (úsměv). Nemám rád řeči o tom, že hudba se liší generačně, sám si to nemyslím.

Závěrem dovolte tematickou otázku z Kafe.cz. Platí pro vás text z vaší písně: „Kávu si osladím o trochu víc...“?
Podle toho, jak kterou kávu. U pravého maličkého výrazného esspressa je něco na tom, že by se sladit nemělo, protože tak lépe vynikne chuť kávy.

Máte svou oblíbenou kavárnu?
Jsou místa, na která se vracím rád. Rád se projdu Prahou a zastavím se na dobrou kávu, nebylo by ale korektní říkat jednu kavárnu, když jsem pil dobrou kávu v mnoha kavárnách (úsměv).

Tip Kafe.cz:

Proč je Karel Gott tak úspěšný? Možná i proto, že mu byly příznivě nakloněny planety v čas jeho narození.
Přečtěte si jeho osobní horoskop vypracovaný astroložkou.