Diskutujte: Imponuje vám žokej Josef Váňa? Díváte se na Velkou pardubickou? Co si o dostizích myslíte?

Žokej Josef Váňa poosmé vyhrál Velkou pardubickou. "Tiumen je borec," pochválil svého koně bezprostředně po dostihu, ke kterému dodal, že byl letos hodně vydřený. Zároveň Josef Váňa nevyloučil, že bude startovat i příští rok. "Jestli přijde fandit Karel Gott..." žertoval do mikrofónů.

Když tvrdí, že měl zlámanou snad každou kost v těle, není daleko od pravdy. Některé několikrát. Legendární sedminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (57) říká, že kdo nejezdí, nepadá. Kdysi ho pád na dostizích v Baden-Badenu dokonce poslal do kómatu. Když se probral, sedl na koně za pár dní.

  • „Koně jsou pro něj krásná závislost,“ tvrdí jeho manželka Pavla, která spolu s manželem koně trénuje v Bohuslavi.

Když Josef Váňa jede dostih, ona je nervozitou bez sebe. Stejně jako loni se bude letos bát dvojnásob – i o syna Pepíka, který dorostl v jednoho z nejtalentovanějších jezdců u nás.
Josef Váňa zvítězil ve Velké pardubické celkem osmkrát tady je přehled jeho triumfů:
1987, 1988, 1989 a 1991 s koněm Železníkem, 1997 s koněm Vronskym 2009, 2010 a 2011 s koněm Tiumenem, o kterém říká, že je snad nejhodnější zvíře ve stáji. "Doslova mi čte myšlenky jak je moudrej. Snadno se jezdí a klidně na něm můžou jezdit i děti."
(P. S.: Před závodem v roce 2009 mu řada odborníků dostihového sportu vzkázala i přes média, že je starý a neumí včas odejít. Odpověděl po svém.)

121. ročník Velké pardubické České pojišťovny se běžel tuto neděli 9. října od 16:25 hod.