Diskutujte: Kdyby vás pozvali na kafe Vojta Kotek i Jiří Mádl, kterému byste řekla ano?

Režisér komedie Probudím se včera Miloslav Šmídmajer měl při výběru Jiřího Mádla šťastnou ruku. Těžko by někdo zahrál středoškolského profesora, který se teleportuje do osmdesátých let zpět mezi své spolužáky (ovšem se vším, co ví o vývoji budoucích událostí), lépe.
Je to prostě velká legrace hned od chvíle, kdy hlavní hrdina v pruhovaném pyžamu protře zrak a zjistí, že je z něj znovu teenager.
Přitom Jiří Mádl v nedávném rozhovoru (Právo) poznamenal: „Já jsem tuhle komedii vůbec hrát nechtěl, měl jsem pocit, že na maturanta už jsem dost starý a nemuselo by to vypadat dobře. Ale Miloš Šmídmajer mě přemlouval, slíbil, že také ostatní spolužáky obsadí starší, aby to nebilo do očí. Jenže mně se moc nezdál ani scénář – připadal mi příliš laskavý, nedrzý, takového starého typu.
Nakonec jsme se domluvili, že mohu udělat úpravy. Nezměnil jsem ale ráz filmu, vyhodil jsem asi pět scén, jiných pět jsem přidal a upravil jsem dialogy. Ale jen svoje, zasahovat do jiných bych si nedovolil. Je zajímavé, že jsem se podílel literárně mnohem víc na jiných projektech, ale až Miloš mě dal do titulků. Ale je to hezké.“

Komedii Probudím se včera herec přirovnává ke sci-fi komediím Miloše Macourka a Václava Vorlíčka Zítra vstanu a opařím se čajem a Jak utopit doktora Mráčka. „Výchozí situace je přehnaná, ale postavy se chovají naprosto normálně. Tady jde o cestování v čase: čtyřicetiletý učitel Petr cítí, že se jeho život nikam neubírá, a co se týče životních partnerek, už asi přebral. Hrozně rád by se vrátil do minulosti, k dívce, která se mu líbila, ale on jí to nikdy ani neřekl. Objeví se firma, která takové zážitky nabízí, a vrátí ho na jeden měsíc do týdne před maturitou v roce 1989.“

3 věci, které dost pravděpodobně nevíte o Jiřím Mádlovi

  • Až do dorosteneckého věku, kdy přišlo vážné zranění, byl špičkovým hokejistou a pomýšlel na profesionální kariéru.
  • Tvrdí o sobě, že školu měl a má pořád rád. „Pořád ještě chci studovat. Zatím mám bakaláře na Univerzitě Jana Ámose Komenského.“ Absolvoval například kurs scénáristiky v New Yorku, věnuje se jazykům.
  • Věnuje se také divadlu, vidět ho můžete například v Divadle Na zábradlí.

((bean:1:32))