Diskutujte: Jaké emoce ve vás vzbuzuje osobnost Pavla Nedvěda?

Když si prohlédnete neskutečné fotografie na téma "Muži v černém", které pořídil Pavel Nedvěd společně s moderátorem Janem Krausem pro nové číslo časopisu Kraus (už jen kvůli nim se vyplatí koupit si nové číslo na stánku), musí vás nutně napadnout, že jste se možná v osobě Pavla Nedvěda spletli. Zdaleka není tak rezervovaný "suchar", na kterého vypadá. Kromě toho má držitel Zlatého míče a bývalý fotbalový reprezentant velmi jasné názory na spoustu věcí kolem (i uvnitř) sebe. Rozhovor pořídila přední publicistka Pavlína Wolfová.

Má móda co dělat s fotbalem?

Je to asi jen o penězích. Když máte prachy, možnost si ty věci koupit, tak si je koupíte. A navíc jsou fotbalisti docela slušně stavění, to oblečení jim sluší.

Vás v tomto smyslu Itálie převychovala zásadně, že? Máte na ručtě všitých podšívkách v Armaniho oblecích své jméno...

Nemám obleky od Armaniho, ale je pravda, že své jméno mám všude. I na podrážkách.

Takže šlápnete do bláta a jste tam?

No ano. Mám na botách takovou destičku a v ní vryté své jméno. Mám rád tyhle detaily, líbí se mi to.

Libůstka?

Libůstka. Rád se hezky obléknu, do vlastní košile, mého obleku a obuju do vlastních bot.

Dotáhl jste, zdá se, tyhle libůstky k dokonalosti. Melírujete si pěčlivě pěstěné blond vlasy v zemi tmavovlasých Italů...

Ty vlasy jsou značka, to máte pravdu. Funguje to.

Platí tedy, že Italové mají rádi blondýnky a Italky blondýny?

Zřejmě bych k tomu závěru dospěl, ale do Itálie jsem už přišel ženatý.

Co dělá vaše žena?

Především strašně těžkou práci. Vychovává naše děti. Říká se - má všechno a nic nedělá. Ale zkusil bych si to s ní vyměnit na dva dny a nestíhal bych. Velmi ji za to ctím. Každou ženu, která vychovává děti. Je to těžká a důležitá práce.

Neměla jiné ambice, než vychovávat vaše děti a dělat celý život zázemí?

To byste se musela zeptat jí. Ví, že jsem jí vděčný. Kdyby dělala kariéru, jakou jsem dělal já, nikdy by nám to nevyšlo, nestihli bychom to. Soustředil jsem se na fotbal, všechno se točilo kolem mě. A teď budu zase obětovat své věci já. Teď, když jsem dohrál (Pavel Nedvěd působí jako funkcionář v klubu Juventus Turín, pozn. red.), se všechno točí kolem ní a našich dětí. Znám Ivanu od třinácti, ve dvaceti jsme se potkali znovu a zajiskřilo to, vzali jsme se a jiskří to doteď. Nesmírně si jí za to vážím.

...

Když listuji vaším životopisem, zdá se mi, jako byste prožil dva životy na dvou planetách. Kdysi vás trenér Žaloudek kontroloval na plzeňském intru, jestli chodíte v devět spát...

... ne v devět, už v osm.

Tak v osm. A pak vás bral na víkendy na chatu, kde jste prý s ním a jeho bratrem musel spát v jedné posteli.

Oni spali vedle sebe, já jim spával v nohách. A chodili jsme na suchý záchod a paní Žaloudková musela nocovat v kuchyni, jak to tam bylo malé...

... a dnes žijete ve vile v italské luxusní čtvrti a máte všechno.

K tomu jsem ale dospěl díky tomu začátku, na který nikdy nezapomínám. Že dneska létám jen první třídou, neznamená, že jsem jiný. Navíc vím, co jsem pro to musel udělat. Je to spravedlivé.

Ale nespravedlivé vám přišlo, že čeští lékaři berou méně peněz než čeští fotbalisté. Před devíti lety jste se tomu divil v rozhovoru. Smála jsem se, že jste to nevěděl.

Samozřejmě jsem to věděl a divil jsem se tomu. A divím se tomu i dneska. Vy ne? Svět není v tomhle bodě spravedlivý. Špičkový chirurg by měl mí dostatek. Já rozdávám radost, fajn, ale on zachraňuje životy. Co je důležitější? Někdo by to měl dát konečně jednou do pořádku.