Diskutujte: Kolik jste kdy nejvíc ujeli na kole? Máte nějaký tip na hezký výlet? Jak se vám líbí Roman Kreuziger?

K cyklistice ho kdysi přivedl otec (nyní úspěšný podnikatel ve stavebnictví) Roman, který se v roce 1993 stal juniorským mistrem světa v cyklokrosu a pak závodil úspěšně i na silnici. Roman Kreuziger tvrdí, že jednoznačně nejtěžší je přechod z juniorského věku mezi dospělé.
Ten jeho syn úspěšně zvládnul, ale znamenalo to například opustit v patnácti letech rodinu a přestěhovat se do Švýcarska, kde ve své první „stáji“ – Schumacher strávil Roman čtyři roky. V této sezoně je nově jezdcem Astany a díky výsledkům v předchozích sezonách obrovskou hvězdou, kterou celý tým chrání a pomáhá jí k úspěchu.

Obrovský znalec cyklistiky, již zesnulý legendární televizní komentátor Robert Bakalář, předloni předpověděl, že Roman Kreuziger do dvou let Giro vyhraje. Tohle by mohl tedy být „jeho“ ročník. Ostatně Giro má raději než například Tour de France, kvůli příznivé atmosféře a těžkým horským etapám, ve kterých exceluje.

Roman Kreuziger žije v Plzni, kde také vystudoval střední sportovní a podnikatelskou školu, na maturitě mu záleželo. „Člověk nikdy neví,“ říká. V zimě ho ale na západě Čech nezastihnete, připravuje se v Lago di Garda.

Na kole byste se mohli potkat například na šumavské Kvildě, kde Roman trénuje často a rád.

Co o něm možná nevíte:

Narozeniny slaví 6. května. Znamením je tedy Býk a často se to na trati projevuje.
Oblíbené jídlo – pizza gorgonzola s ořechy
Oblíbené pití – červené víno
Hudba: Light Rock
Kromě kola: hokej a běžky

Další podrobnosti, výsledky a pravidelný osobní blog najdete na oficiálních Romanových stránkách.