Pravděpodobně poslední fotografii Luka Perryho zveřejnila na sociální síti jeho osmnáctiletá dcera Sophie Perry. Poděkovala za podporu a lásku, které se jí od všech fanoušků dostává a požádala o možnost truchlit v klidu. Otcova smrt ji zastihla v Jižní Africe, kde momentálně pobývá. Jakmile se tragickou informaci dozvěděla, sedla na letadlo, aby se mohla s ostatky svého otce rozloučit.

Mozková mrtvice

Lidský mozek je na jedné straně neskutečně složitý a inteligentní systém, na straně druhé stačí tak málo jako mžik nedostatečného prokrvení a člověk svádí boj o život. Cévní mozková příhoda je nesmírně akutní stav, který si žádá okamžitou lékařskou péči. První pomoc a rychlý transport do nemocnice jsou klíči k přežití.

Co se děje?

Příznaky mrtvice mohou být zpočátku nenápadné, ale jejich podceňování může mít fatální následky. Zbystřete v momentě, kdy si dotyčný stěžuje na tyto náhlé problémy:

  • slabost, ochrnutí a ztráta citlivosti poloviny obličeje nebo celého těla
  • jednostranná slepota nebo náhlá změna ostrosti vidění - rozmazeně, v mlze
  • potíže s vyjadřováním a sluchem
  • závrať a vracející se pocit mdloby
  • silná a palčivá bolest hlavy (horší při pokusech o zdvih nad úroveň podložky)

Pomoc

Rychlé jednání může zachránit život, nesnažte se potlačit bolest léky nebo obklady. Příznaky se objevují ve skupinách, diagnóza tak není složitá, ale nedostatek času může paralyzovat a zpomalovat rozhodování.

  • gestikulace - ochrnutá část obličeje nereaguje, koutky klesají
  • předpažení - neschopnost udržet ruku v určené pozici nad zemí
  • řekni to - snížená schopnost artikulace, mumlání, nepochopení
  • nebuďte na to sami - přivolejte pomoc

Prevence

Mozková mrtvice obchází stále mladší ročníky a vyvstává tak otázka, co za tím stojí. Odpověď je jednoduchá. Nezdravý životní styl, zběsilé tempo, nedostatek odpočinku i soustavný stres patří mezi nenápadné podněty pro malou mozkovou vzpouru.

Dědičné faktory, vrozené vady srdečního rytmu a jiné predispozice neovlivníte, ale kouření, špatné a nezdravé stravování, nadváhu a zoufalý nedostatek pohybu, cukrovku a další neduhy regulovat můžete.

Luke Perry

Zpráva o náhlé smrti Luka Perryho otřásla světem filmu. O to víc, že pár dní před svou smrtí ohlásil se svými hereckými kolegy pokračování kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Když se objevily zvěsti, že není v kondici, nikdo tomu nevěnoval pozornost. Jeho boj s mrtvicí bohužel přesáhl vymezený čas.

Není sám, kdo podcenil svižné tempo bez odpočinku. Smrt při mozkové mrtvici zasáhla i country zpěváka Randyho Travise. Sharon Stone dostala během stresujícího rozvodu s novinářem Philem Bronsteinem důraznou výstrahu, když částečně ochrnula a přišla o krátkodobou paměť.