Miroslav Vladyka slaví šedesátiny. Za prvé na ně nevypadá a za druhé má za sebou život bez skandálů. Jako herci se mu i na volné noze a bez angažmá v divadelním spolku daří a rodinné kotrmelce si řeší bez pozornosti médií, doma a pod pokličkou. Jen občas se přepočítá s vypitými lahvemi od piva a podpoří dobrou náladu.

Rozhodování

I když v dětství přičichl k herectví a už v šesti letech se objevil v rodinném snímku Káťa a krokodýl a později ve filmech Případ mrtvého muže nebo Brácha za všechny peníze, mnohem víc ho lákal sport. Už to vypadalo, že ho láska ke kanoistice přemůže a sen o životě námořníka se mu vyplní, ale během studia na gymnáziu svoje rozhodnutí změnil a podal přihlášku na DAMU, kde absolvoval v roce 1982. Právě osmdesátá léta byla pro Vladyku nejplodnější. Z epizodních roliček z Vrchní, prchi nebo Krakonoš a lyžníci velice rychle vyrostl a režiséři na jeho umu začali stavět celé filmy. Přelom v jeho kariéře přinesl rok 1984 a role nesmělého učitele Karfíka z oblíbeného seriálu My všichni školou povinní. Během natáčení se také poprvé zamiloval, jeho vyvolenou se stala Veronika Žilková, která mu profesně zdárně sekundovala. Jejich láska ale zůstala jen platonická. Před kameru se jako učitel vrátil i o pár let později ve filmu Křeček v noční košili.

Všeuměl

Zatím jednou z posledních a výrazných šancí byl Román pro muže a moderní pohádka Tajemství staré bambitky, kde po boku Jiřího Lábuse ztvárnil postavu vykutáleného rádce Ference. Ušatý herec se prosadil na více frontách. S Bárou Štěpánovou provázel Cestománií, s Josef Dvořákem moderoval pořad Šance, věnoval se dabingu. Hlas propůjčil mimo jiné Kocourovi z britského sitcomu Červený trpaslík. Postava Listerova mazlíčka Frankesteina, který se během tří milionů let ve vesmíru vyvinul z kočky a vyjma pár fyzických odlišností se nápadně podobá člověku, mu sedla jako ulitá.

V posledních letech dává stále častěji přednost divadlu. Po studiu začínal v divadle na Vinohradech, prošel scénou Ypsilonu a nakonec se vzdal všech stálých angažmá a od roku 2002 je na volné noze. Nemusí mít ale strach, že by měl o práci nouzi. Pravidelně hostuje v Rokoku, ABC i Divadle Na Jezerce a je nedílnou součástí Shakespearovských slavností.

Nesdílný

Miroslav Vladyka si úzkostlivě chrání soukromí a své děti nebo partnerky vyvádí na světlo světa jen mimořádně. S manželkou Kateřinou má tři děti (dvě dcery a syna). Vztah ale nevydržel a možná proto, že za krachem nestál nikdo třetí, neměl herec potřebu prát špinavé prádlo na veřejnosti a rozvod proběhl v naprosté tichosti. Velmi krátce nato se ale začal objevovat s novou přítelkyní Vlaďkou, se kterou mu to klape dodnes.