Diskutujte: Jak na vás působí Dan a Mirjam Landovi?

V současné době Mirjam produkuje svému muži turné čtyř velkých koncertů, které začíná 3. listopadu vystoupením v ostravské ČEZ Aréně a končí 25. listopadu v Tesla Aréně v Praze. Jak taková křehká žena zvládne náročnou profesi i rodinu – zeptali jsme se v předvečer koncertního turné.

Vy jste už s manželem taková osvědčená rodinná firma. Udělali jste společně muzikál Krysař i celovečerní film Kvaska, naposledy jste režírovala a produkovala film Tacho, ve kterém hrál Daniel hlavní roli. Spolu jste napsali scénář a on k tomu ještě muziku. Nyní chystáte Danielovi a jeho kapele náročnou šňůru. Jak vypadá taková produkce koncertního turné?
Produkce koncertů řídíme hlavně ve třech lidech. Pak máme samozřejmě pomocníky, ale ti vyřizují naše pokyny. Málokdo si umí představit, kolik lidí se vlastně takové tour účastní. Během příprav jsou to mediální firmy, prodej lístků, sekce PR, příprava projekcí, technický tým atd. Všechny nitky se pak potkají u nás ve firmě. Na místě koncertu se pak pohybuje až 130 pracovníků. Je to opravdu velký cirkus.

Kterou z písní, co posluchači uslyší na koncertech, máte nejradši vy?
Není to jednoduchá otázka, baví mě všechno. Hodně se mi líbí teď jeho nová píseň Bohemia. A to nejen kvůli hudbě, ale hlavně kvůli textu.

Nemáte už z toho, jak jste spolu při práci i doma, ponorkovou nemoc? Jak řešíte konflikty – kdo obvykle ustoupí?
Řešíme konflikty s vědomím, že je musíme každopádně zdárně vyřešit. To znamená, když už nevidím šanci, ustoupím.

Kdo se stará o běžný provoz domácnosti se třemi dětmi, když jste oba vytíženi náročnou přípravou turné?
Nějak to řešíme ze dne na den. Snažíme se domlouvat tak, aby byl vždy někdo z nás k dispozici. Hodně mi pomáhají i kamarádky a rodina.

Danielova vizáž i jeho písničky jsou dost drsné - jaký je manžel a táta?
Dan svoje holčičky od srdce miluje a dokáže jim to dát najevo. A i kvůli tomu je výborný táta. Jestli ale dělá všechno dobře, nebo špatně, to ať posoudí děti, až budou dospělé.

Nemá tendence vychovávat něžné dcery trochu „po klukovsku“? Nemáte mu za zlé, že dcerky tahá k motorkám?
Touhle otázkou jste trefila do černého :-). Jo, vadí mi to. Někdy i dost. Ale co nadělám. Jak už jsem říkala, co bylo nakonec dobře nebo špatně, ukáže budoucnost.