Jeho nejvyšší příčky nepochybně patří jak ikoně francouzské kinematografie Catherine Deneuve (67), tak oscarovému režisérovi Miloši Formanovi (79). Oba se teď sešli – jako herečtí partneři(!) - ve snímku Milovaní.

Tento film slavnostně zakončí letošní ročník filmového festivalu v Cannes. Hlavní megahvězdy si zvolil po dohodě s producenty francouzský režisér Christophe Honoré. Tohoto 40letého tvůrce naši diváci příliš neznají, ale ve světě je velmi uznávaný.

Jeho snímek Písně o lásce byl před čtyřmi lety v hlavní soutěži canneského festivalu a Milovaní na něj tematicky volně navazují. I tady jde o nevyzpytatelné podoby lásky.

Kdo je kdo

Za pozornost stojí, že tato novinka má českého koproducenta, společnost Negativ. „Hlavní producent je francouzská společnost Why Not Productions, která se podílela na filmech režiséra Bohdana Slámy, jejichž jsme producenty, a tak nás těší, že jsme jim mohli jejich pomoc částečně vrátit,“ řekl Pavel Strnad z Negativu.

„Vůbec jsem ji neznal. Moje žena měla na stole Vogue a já jsem na obálce zahlédl fotografii dívky, z níž se vyklubala Natalie. A jak jsem se tak na ni díval, otevřel jsem Goyovu monografii a našel obraz Mlékařka z Bordeaux. Uvědomil jsem si, jak moc jsou si podobné. Pak jsem začal zjišťovat kvality této herečky, podíval jsem se na film Na dotek a pochopil, že je dobrá. Její herecký rozsah obrovský, a to pro mě bylo velmi důležité,“ vyprávěl režisér na tiskové konferenci k pražské premiéře filmu.

Do titulní role Valmonta si kdysi prosadil vcelku neznámého britského herce Colina Firtha, jenž se stal díky tomuto filmu hvězdou a letos získal Oscara za Královu řeč.

Woody Harrelson postoupil výrazně na žebříčku kvality zásluhou Formanova snímku Lid versus Larry Flynt, herečku Courtney Love pak znovu dovedl k preciznímu výkonu v Muži na Měsíci. Miloš Forman – herec se objevil například v Nortonově snímku Kněz, rabín a krásná blondýnka, v němž pojmenoval svou postavu páter Havel.

Režisér Miloš Šmídmajer o něm natočil dokument, nositel dvou Oscarů mu „na oplátku“ zahrál pekelníka v pohádce Peklo s princeznou. Castingy herců na jeho filmy probíhají tak, že sám čte úryvky scénáře: „Když je zkouším, vždycky jim dělám partnera. Ať je to ženská, nebo chlap. Mají svobodnější pocit, že je nikdo nepozoruje, že s nimi spolupracuju,“ popisuje svou metodu Miloš Forman.

A proč přijal roli v Milovaných? „V tomto případě mě zlákala osobnost Catherine Deneuve a fakt, že už se mi začalo stýskat po pařížských restauracích. A samozřejmě že jsem se nejdřív zeptal svých francouzských kamarádů na režiséra.“ Pochopitelně jsme byli také zvědaví, jaká byla krásná Catherine kolegyně.

„Je naprostá profesionálka, soustředěná na práci, milá ke všem, žádné hvězdné manýry jsem u ní nevypozoroval. A asi má i s dcerou pěkné vztahy, protože být s nimi dohromady na place byla pohoda,“ prozradil nám Miloš Forman.