Do Československé televize nastoupil před rokem 1989 jako asistent produkce. Po revoluci dostal nabídku podílet se tvorbě skutečně nezávislého zpravodajství.

„Vybavuje se mi zážitek, když jsme točili Sondy. Byl to jeden z prvních pořadů, který se snažil odkrývat nepořádky, a my tehdy měli upozornit na nevýhodnou transakci, která proběhla někdy před rokem 1989 v souvislosti s továrnou na kazety,“ vzpomíná bývalý reportér i moderátor.

„Tehdy asi jako pětadvacetiletý jsem přijel k bývalému tajemníkovi ÚV KSS Lenártovi, zazvonil u jeho domu a řekl: ‚Dobrý den, chtěli bychom se zeptat…‘ Dnes se nad tím usmívám.“

Nejlepší duel

Následoval investigativní pořad Stíny a pak už uváděl politické diskusní pořady. Nejprve to byl Duel, který vznikl po vzoru pořadu v britské televizi BBC. Nešlo o suchou debatu s dlouhými monology, ale o pohotovou konfrontaci dvou politiků. Následovaly Aréna, Naostro a další. Také připravoval publicistické pořady pro Primu.

„Pořadů tohoto typu je teď asi míň,“ zamýšlí se Milan Šíma. „Komerční televize do toho už moc nejdou, protože jim postupem času klesala sledovanost. V devadesátých letech o ně byl neuvěřitelný zájem, politika lidi zajímala.

Dnes také není v těchto pořadech taková legrace, politici se naučili být spíš agresivní. Nejlepší byl asi Duel z roku 1993, kde vystoupil Miroslav Sládek proti Miloši Zemanovi. Oba splňovali podmínku, že byli skvělí diskutéři, kteří se pohádali a přitom mluvili stručně.“

Nechtěl jsem být loutka

Milan Šíma dodnes přispívá do tištěných médií, bylo možné ho slyšet v rádiu. Do televize se na čas vrátil v září 2009: moderoval diskusní pořad Primy Partie. Brzy ale došlo ke sporům, které vyvrcholily koncem října. Vedení stanice nesouhlasilo s hosty Mirkem Topolánkem a Milošem Zemanem.

Milan Šíma dostal za úkol je odvolat, ačkoli je předtím sám oslovil. To se mu nelíbilo, a tak s Primou ukončil spolupráci. „Vždy jsem byl zvyklý, že jako moderátor nejsem pouhá loutka, které dodají nejen hosta, ale i otázky. A tady se něco takového dělo. Měl jsem některé politiky zakázané, ti do pořadu nesměli,“ dodává.

Plním si sen

V současné době přednáší na Univerzitě Karlově novinařinu, ale hlavně připravuje pro Českou televizi snímky o hokejistovi Jaromíru Jágrovi a tenistce Petře Kvitové. Proč se do něčeho takového pustil?

„Myslím, že tvorba dokumentů o sportovcích se u nás zanedbala. A je to škoda. Máme špičkové sportovce, jako jsou Pavel Nedvěd, Petr Čech, Tomáš Rosický či Radek Štěpánek a Tomáš Berdych, a nic velkého o nich nevzniklo. Mě vždycky sport bavil, ale nikdy jsem ho v pořadech nedělal, tak proč si to teď na stará kolena nesplnit?!“

Milan Šíma (50)

  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.
  • Uváděl mnoho pořadů: v Československé a České televizi to byly Duel, Události a komentáře, Aréna, Nadoraz, Naostro či Bez obalu, na Primě Akta nebo Partie. Krátce působil i v televizi Z1.
  • Je rozvedený, má dcery Terezu (20) a Barboru (25).
  • Loni byl jedním z více než 30 kandidátů na nového ředitele České televize.