Na televizní obrazovky se pravidelně vrací jeden její film a diváci ho milují: Velké manévry. Lovestory záletného poručíka Armanda (Gérard Philipe) a krásné Pařížanky Marie-Louisy (Michele Morganová), na jejímž začátku stojí sázka rozveselených dragounů: Armand se stane milencem první ženy, kterou mu do cesty přivede náhoda. Jenže lehkomyslný mladík se zamiluje…

Osudová dívka

„Nemusela jsem se o nic příliš snažit, byl to osud,“ vyprávěla herečka o svých začátcích. Bylo jí 15 let, když jako Simone Renée Rousselová odešla z Neuilly-sur-Seine do Paříže. Začala studovat herectví, objevila se v epizodních rolích ve filmu a přijala pseudonym Michele Morganová.

Návrat Michele Morganové do vlasti se konal ve velkém stylu. Natočila Pastorální symfonii, divácký hit Očima vzpomínek (s Jeanem Maraisem)… Provdala se za herce Henryho Vidala, který však nečekaně podlehl infarktu, jejím třetím manželem se stal významný režisér Gérard Oury, s nímž žila až do jeho smrti v roce 2006.

Malířka a babička

Točila ve filmu i televizi, získala řadu cen i státních vyznamenání – včetně nejvyššího řádu Čestné legie. Velkou ranou pro ni byl odchod syna, jenž zemřel na zákeřnou plicní chorobu. Od 60. let herečka také maluje.

Narozená ve znamení Ryb vytváří abstraktní vize mořského světa. V pařížské galerii Artistes en Lumiere měla v dubnu 2009 úspěšnou výstavu. Společnost jí dělají vnoučata, kterých jí po synovi zůstalo šest.

Michele Morganová (92)

  • Proslula svými citáty. Např.: „Život plodí květy a včely. Květy, to jsou tvůrčí duchové a včely jsou ti ostatní, co na nich sbírají med.“
  • Velkou radost jí dělá vnučka Sarah: úspěšně se prosazuje jako herečka a modelka.