Dlouhé roky o odchodu mladší dcery Michal David mlčel, rozpovídal se až před časem. Rány se nezahojí nikdy, ale hitmaker už dokázal otevřít svou 13. komnatu. Akutní leukémie jeho rodině překopala život od základů. Devítiletá Michaela zemřela po pouhých třech měsících od zjištění diagnózy.

Malou Míšu přepadala únava a nezájem o okolní dění, nezbývalo, než se urychleně vydat k lékaři. Ani v nejhorších představách rodiče nenapadlo, že nejde o dočasný stav, ale velmi vážné onemocnění s krutou prognózou. Vše se navíc odehrávalo v době, kdy za pozornosti veřejnosti procházela stejným osudem rodina Karla Svobody s dcerou Klárou.

Osud si nevybírá

Po chemoterapiích začal imunitní systém malé holčičky vypovídat službu, obranyschopnost byla na nulové úrovni. Zmizely vlásky i zdravá barva ve tváři. Zůstala jen naděje. Všechno nasvědčovalo zlepšení stavu, ale neznámý vir, který si "poletoval" někde ve vzduchu, zasadil Mišce smrtelnou ránu. Nebyla schopná se bránit.

Pro celou rodinu to byla velká rána. Všichni doufali, že boj se zákežnou nemocí Míša vyhraje, ale bohužel. „Je pravda, že když mi bylo nejhůř, chtěl jsem jediné - jít za Miškou. Necítit! Často ke mně ve snech přicházela a lákala mě k sobě. Bylo to jako klinická smrt."

Zpátky do minulosti

Když jde o život a o rodinu, jsme si všichni rovni. Michal David se nedokázal se ztrátou dcery vyrovnat, naštěstí narazil na PhDr. Martu Foučkovou. Tuzemská kapacita na hlubinnou terapii ho zavedla do dávné minulosti. „V jednom z nich jsem se jako malý kudrnatý blonďáček pohyboval v období tři až čtyři tisíce let před Kristem, v zemi zvané Nifogara! O to větší překvapení bylo, když jsem při setkání s historiky zjistil, že "Nefos" je v překladu Atlantida.“

Syn vs. vnuk

Když mu dcera Klára (30) oznamovala před lety radostnou novinu o svém těhotenství, byl v rozpacích. Na jednu stranu byl za nový přírůstek do rodiny šťastný, na stranu druhou se děsil toho, že je dceři čerstvých dvacet let, zkušenosti má nulové a vlastní život před sebou. Přišli na elegantní řešení. Klára tehdy odjela za velkou louži studovat, jak měla před otěhotněním v plánu, a manželé Davidovi získali nový impuls, starali se intenzivně o svého vnuka Sebastiana, který jim dělá jen radost.