Michael Schumacher se tehdy zranil v Méribelu, poblíž kterého má chatu. „Při jízdě mimo upravenou sjezdovku měl narazit do skály. Měl helmu,“ uvedl Christophe Gernignon-Lecomte, ředitel areálu v Méribelu. „Byl v šoku, trochu otřesený, ale při vědomí. Zřejmě utrpěl otřes mozku, ale ne silný,“ myslel si.

Stalo se tak 30. prosince 2013. Michael Schumacher nešikovně upadl při jízdě na lyžích na kámen a poškodil si mozek. Situace nejdříve nevypadala tak vážná, ale později se ukázalo, že pilot formule 1 už nikdy nebude jako dřív.

Michael Schumacher je už úplně jiný člověk


Je tomu už sedm let, co jeho rodina stav sedminásobného světového šampiona tají. Nyní však nastal zlom. Do médií neočekávaně promluvil jeho blízký kamarád a bývalý šéf Ferrari Jean Todt, který věří, že je vše na dobré cestě.

„Minulý týden jsem viděl Michaela. Bojuje. Doufám, že ho svět znovu uvidí. To je to, na čem on a jeho rodina pracují,“ řekl portálu Daily Mail Todt. Závodník rallye ještě dodal, že neví, zda je Schumacher skutečně nejlepší závodník všech dob.

„Miluji Michaela. Nelze však říci, kdo je nejlepší. Jsou tu Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Ayrton Senna a Michael. Můžete mluvit jen o tom, kdo je nejlepší v určité generaci,“ vysvětlil. Nyní Schumacher určitě nejlepší není, jelikož je léta paralyzován.

V minulosti měl podstoupit léčbu infuzemi kmenových buněk u profesora Philippea Menaschého, lékaře se specializací na buněčnou terapii. Hospitalizován byl v nemocnici v Paříži. „Podrobil se buněčné terapii. Od začátku ale bylo jasné, že se nestanou zázraky,“ uvedl lékař podle deníku Le Parisien.

Manželka Corinna říká, že bude navždy její životní láskou

Italský neurochirurg Nicola Acciari si myslí, že jeho stav výrazně zlepšit nejde. „Michael má pozměněné a zhoršené tkáňové, svalové a kosterní struktury. Je to dáno mozkovým traumatem, které utrpěl. Dnes je z něj úplně jiný člověk, než jak si ho pamatujeme ze závodního okruhu,“ uvedl Acciari pro italské noviny Contro Copertina.

V roce 2016 ho pro změnu navštívil arcibiskup Georg Gänswein. Ten médiím řekl, že Schumacher vypadá pořád stejně. „Seděl jsem naproti němu, vzal jsem do dlaní obě jeho ruce a podíval se na něj. Jeho tvář je, jak všichni víme, typickou tváří Michaela Schumachera. Nyní je ale trochu plnější,“ citoval ho německý deník Bild.

Podle zahraničních zdrojů ho má čekat operace, při které chtějí lékaři zregenerovat celý jeho nervový systém. Při ní mu odeberou cévy z jeho srdce a vloží je do mozku. Operace je to velmi riskantní a nelze určit, zda dopadne dobře, a nebo špatně.

Lyžování bylo jeho vášní