Legenda Michael Jackson

Král světové popmusic a druhý Fred Aster začínal v rodinné kapele The Jackson 5 se svými bratry, v roce 1969 vydali svou první desku, ale Michael i přes svůj útlý věk hodně vyčníval a vydal se na sólovou dráhu. Hnán úspěchem Frankieho Lymona si razil cestu za svým snem. Fakt, že dětství prožil úpornou snahou stát se slavným zpěvákem, ho později několikrát přivedl na scestí, když si pohrával s dětmi jako s panenkami, postavil ranč Neverland a propadl kouzlu plastik. V roce 1982 spatřilo světlo světa album, které od základů překopalo historii popmusic. Právě tam započala Jacksonova úspěšná kariéra sólového zpěváka a téměř nekonečná linie jedinečných singlů a písní. Stal se hudební ikonou, platil za nenapodobitelného showmana a umělce, který nemá obdoby a už za svého života se stal legendou.

Jaksonova Akta X

Michael Jackson byl známý jako ohromný milovník plastik, ale i pro ně existuje střízlivé vysvětlení. Nebyl závislý a netoužil po europoidním vzezření, ale trpěl kožní anomálií vitiligo, kdy se na různých částech těla ztrácí přirozený pigment. Barva Jacksonovy kůže tak měla zakrýt stopy po vážném onemocnění. Stejné peripetie trápí i jeho nejmladšího syna.

Na osobní život neměl při své zářné kariéře mnoho času, přesto se stačil dvakrát oženit. První vyvolenou byla dcera Elvise Presleyho Lisa Marie. Manželství trvalo dva roky a víc než o ryzí lásku se jednalo o úhybný manévr, jak přimět svět uvěřit, že Jackson dokáže vést spořádaný život a odvrátit pozornost od probíhajících soudů. Ani druhý pokus s Jeanne Rowe nebyl úspěšný, ale na svět přišly dvě děti - Prince Michael a Paris. Během rozvodu, který se obešel bez zbytečných průtahů, se Jeanne dětí vzdala v Jacksonův prospěch. Biologická matka třetího potomka Blanketa je dodnes neznámá.

Za zavřenými dveřmi

Velkou neznámou je Neverland, kde Michael Jackson pobýval. Po jeho náhlé smrti v roce 2009 se začaly rojit spekulace, co se dělo na pohádkovém ranči. Olej do ohně přilil dokument Leaving Neverland, kde údajné zpěvákovy oběti do detailů popisují tamní režim a pravidla. Skalní fanoušci vycházejí do ulic, druzí přemítají a spřádají konspirační teorie, kde je vlastně pravda. Na jedné straně může stát mamon po kousku Jacksonova jmění, které se zvětstuje o desítky milionů dolarů ročně i po jeho smrti, na straně druhé byl možná jen figurkou, které zoufale chybělo dětství.

Podívejte se do Neverlandu. Některá jeho temná zákoutí nahání husí kůži, jiná vzbuzují úsměv.

Dobrá pověst Michaela Jacksona dostává na frak, ale jeho jedinečná hudba zůstává.