Současný stav lidem pracujícím v gastronomii nenahrává. Podniky musí být zavřené, majitelé tratí a nespočet číšníku už dostalo výpověď. Někteří se snaží alespoň jídlo rozvážet, ale to na plnohodnotný provoz nevydělá.
Ti nejznámější šéfkuchaři tedy napsali otevřený dopis vládě. „Většina z nás zasvětila celý svůj profesní život rozvoji gastronomie v České republice. Za ta léta dobře víme, že podniky poskytující gastronomické služby jsou křehkým organismem,“ zní začátek dopisu.
Jan Punčochář tratí miliony
„Ale za celou dobu jsme nikdy nenechali žádné dluhy u našich zaměstnanců, pronajímatelů, dodavatelů ani partnerů a nikdy jsme neměli žádné pohledávky vůči státu,“ pokračují.
„Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd. Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme,“ zdůrazňovali v dopise na konci března.
Zavřít restauraci musel i Radek Kašpárek
„Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitneme ve vážné životní nejistotě,“ tvrdí v závěru dopisu, pod nějž se podepsalo nespočet šéfkuchařů.
Mezi nimi je třeba i Radek Kašpárek nebo Jan Punčochář, kteří jsou v současné době porotci v soutěži MasterChef Česko. Dalšími spoluautory jsou namátkou Emanuel Ridi, Zdeněk Pohlreich, Lubomír Osuský, David Petřík či Ladislav Starka.
Krizi pociťuje také Zdeněk Pohlreich
Své k tomu v DVTV řekl Jan Punčochář. „Zavřeli jsme hned první den, jak nouzový stav vyhlásili, od té doby máme tržbu nula. Dopad na restaurační sféru to bude mít veliký. Když se bavím s lidmi z branže, většinou skoro všechny lidi propustili,“ prozradil smutný fakt Punčochář.
„Máme otevřeno deset měsíců, investice nebyla malá. Kdyby to ale trvalo pět šest měsíců, bylo by to hodně špatné, měsíčně nás všechna ta opatření stojí přes milion korun,“ doplnil Punčochář.
Punčochář a Pohlreich vaří nepostradatelným
Prodělečný je také Radek Kašpárek, který je šéfkuchařem restaurace Field. „Odhadem to míří v nákladech k milionu korun měsíčně. A to se bavíme o době krize. Nikde není napsáno, až to skončí a my otevřeme, že to budou žně. Nebude tady žádný turismus, nebudou tu cizinci. A když se budu bavit konkrétně o naší restauraci, tak naši klientelu z určitých procent tvoří cizinci. My se budeme muset adaptovat na Čechy a z toho vzorce budeme pro začátek muset vycházet,“ řekl pro web eXtra.cz Kašpárek.
Krize se podle Zdeňka Pohlreicha dotkne celé podnikatelské sféry. „Možná jsou výjimky, které si díky výjimečnému stavu polepšily, ale takových je málo. Je spousta lidí, kteří jsou zvyklí se živit prací, být v kontaktu s jinými lidmi, mají tu práci opravdu rádi a teď přijdou nejen o tohle, ale i o příjem. Jsou úplně bezprizorní,“ uvedl Pohlreich pro Deník N.
Pohlreich je ale iniciativní i v době pandemie a společně s Janem Punčochářem rozvážejí jídla všem záchranným složkám. Ty za to nemusí platit. Všechno totiž platí obyčejná veřejnost, která může posílat peníze na transparentní účet. Projekt nese název Vaříme nepostradatelným.