video
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

Soutěž MasterChef je pro účastníky s každým novým kolem větší výzvou. Amatérští kuchaři si mnohdy sáhnou až za hranu svých možností i komfortní zóny, aby předvedli porotcům, že si umí poradit s jakoukoliv surovinou.

Je už zaběhnutým zvykem, že v restauracích se k degustačnímu menu nabízí i vinné párování, trendem posledních let je ale alkohol omezovat a nabízet místo toho nealkoholické nápoje.

Jak takový drink vzniká, předvede v dnešní epizodě mistr v oboru mixologie Víťa Cirok. "Fakt má nějaký šestý smysl, který mu říká, jak to má zpracovávat a dokázal z toho vyrobit skutečně brutálně dobré drinky, vážně mě to překvapilo," vyjádří se k další masterclass Ondra, jakmile ochutná drinky od Ciroka. Právě k připraveným koktejlům následně musí soutěžící vymyslet pokrm, který bude nápoj chuťově doplňovat.

Drinky z odpadu

Víťa Cirok představí soutěžícím MasteChefa několik neotřelých nealkoholických drinků. "Párování jídla a nápojů je v gastronomii samostatnou disciplínou. Horkým trendem budoucnosti se stává párování jídla s neobvyklými nealkoholickými drinky," uvede výzvu Přemek Forejt.

"Máme před sebou odpad, ale já třeba odpad nevidím a vidím spoustu zajímavých surovin, které mají spoustu chutí, aromat, a dají se z nich připravit skvělé drinky a pracovat dál," vysvětlil mistr mixologie. Soutěžící dostanou například odřezky z celeru, ohryzek jablka nebo úlomky z houby shiitake.

Ve druhé vyřazovací výzvě bude o postup do dalšího kola bojovat šest kuchařů. Úkolem bude vytvořit dezert podle Přemka Forejta, kde je hlavní ingrediencí mořská řasa. "Když mi někdo řekl, ať si to otočím, že ten recept má dvě strany, tak moje zoufalství už se blížilo k depresím. Já to ale nevzdám. Výsledek bude buď vtipnej, nebo tragickej. Nic jinýho nečekám," přizná Petra lehké obavy.

Komu nakonec dezert budoucnosti zlomí vaz, se dozvíte již dnes večer ve 20:20 na TV Nova nebo už nyní na Voyu.

Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek mají čím dál těžší rozhodování

Související články