Zvíře jako lék

Kdo by neznal pořad Chcete mě? Společně s nedávno zesnulým Zdeňkem Srstkou provázela Marta Kubišová útulky napříč Českou republikou a představovala opuštěné mazlíčky. Natočeny byly stovky dílů a od roku 1992 byl Kubišová a Srstka nedílnou součástí pořadu. Jejich méno bylo s péčí o zvířata spojeno tak pevně, že se dokonce mihlo v dabingu filmu Shrek 2. Když oslík upozorňuje na to, že by měla být postava Kocoura vykastrovaná, pronese: "Navrhuju, abychom ho vykastrovali. Nejsme Srstka s Kubišovou."

I když Marta Kubišová už ukončila aktivní kariéru, společně s dcerou Kateřinou, která jí dělá PR, si po infarktu pečlivě vybírá, co za projekty podpoří a zviditelní svým jménem, vánoční čas a koncerty bez ní si umí představit jen málokdo.

Zpěvačka?

Stačilo málo a o Martě Kubišové bychom se dozvídali z úplně jiného kontextu. Rodiče (otec internista a matka prodavačka gramofonových desek) vedli ji i jejího bratra ke sportu. Vsadili na tenis, ale Martu zradila krátkozrakost. Míček zahlédla až na poslední chvíli a jen těžko ho mohla odpálit. Soustředila se proto spíš na studium na poděbradském gymnáziu. Její snahy přišly vniveč, když se kvůli rodinnému původu nedostala na vysokou školu a musela nastoupit do místních skláren.

Golden Kids

Marta Kubišová se uměla ozvat a neváhala se postavit čelem politikům a režimům, které jí nevyhovaly. Několikrát se tak stala černou ovcí umělecké scény a její kariéra neměla mnoho let zelenou. I když by za omluvu mohla do týdne zase směle zpívat, nikdy nezměnila názor a jako signatářka Charty 77 si udržela dekorum.

Mimo stovky hitů včetně těch přezpívaných, kterým dokázala vdechnout nový život, stojí za zpěvačkou velice úspěšná spolupráce s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. Za pouhé dva roky se Golden Kids stalo fenoménem své doby a mezi léty 1968 a 1970, kdy se historie naší země otřásala v základech, dosáhlo neuvěřitelných úspěchů. Právě příliš hlasité názory Kubišové ale zmařily pokusy na opětovný rozjezd kapely.

Na hraně

Po prodělaném infarktu dostala od lékařů nůž na krk a pár měsíců po kolapsu oficiálně ukončila kariéru. I když se z povědomí veřejnosti nevytratila nadobro, akcí je mnohem méně. Bohužel věk letí vzhůru a zdravotní komplikace se nabalují. Zpěvačka trpí malátností, pády a problémy se srdcem. Tvrdí, že celoživotní láska k cigaretám může za její chraplavě zastřený hlas, ale blízcí i kolegové si myslí, že už je skutečně ten pravý čas nešvaru se zbavit.