Od začátku

Markéta Irglová (32) se narodila ve Valašském Meziříčí 28. února 1988. Když dostala k sedmým narozeninám svoje první piano a navštívila hudební školu, nikdo netušil, co za úspěchy ji čeká. Velice rychle se naučila hrát a svým talentem zaujala irského zpěváka a kytaristu skupiny The Frames Glena Hansarda (49). Ten pocházel z chudé rodiny v Dublinu, jeho otec hlídal parkoviště a matka měla jen skromný stánek s ovocem. Často hrál na ulici, klidně jen pro radost nebo pár drobných. S Irglovou se seznámil jako s třináctiletou nadějnou písničkářskou a o dva roky později už se vydali na cestu po světě.

Červená knihovna

Vztah Hansarda a Irglové byl dlouho jen kamarádský a v roce 2006 spolu vydali album The Swell Season. Po filmu Once, kde si oba střihli hlavní role, už nebylo o jejich lásce pochyb. Původně měli k filmu nahrát jen hudbu a pro natáčení byli vybraní jiní herci, ale Cillian Murphy (43) z projektu na poslední chvíli vycouval. Vypadalo to, že se film nenatočí. Hansardův smělý nápad se tvůrcům nakonec zalíbil a snímek s rozpočtem 150 tisíc dolarů a výdělky přes 10 milionů dolarů byl jedním z největších překvapení roku. První reakce na film byly sice vlažné, ale po triumfu na filmovém festivalu Sundance v Utahu se z něj stal horký favorit na zlatou sošku. Společně se zúčastnili slavnostního předávání Oscarů a ovace sklidili za píseň Falling Slowly. Jejich vztah byl idylický ale jen na filmovém plátně a po letech se v přátelském duchu rozešli. Později ale oba naznačili, že šlo jen o reklamní trik.

Za elfy

Irglová nikdy neměla potřebu zdržovat se v Čechách, a tak není překvapením, že žila v Dublinu a New Yorku. Roku 2011 se nechala opět zlákat láskou k hudbě a provdala se za baskytaristu Tima Islera. Už o dva roky později ale oznámili rozvod a o pravém důvodu krachu manželství oba dodnes zarytě mlčí. Partneři se jen vystřídali a na sklonku roku 2013 už zpěvačka na svět přivítala první dítě. To porodila svému partnerovi, kterým je alternativní hudebník z Islandu Sturla Mio Thorisson. Toho si před pár měsíci a po třech dětech konečně vzala. Celá rodina žije na mrazivém Islandu obklopená panenskou přírodou. Přímo v domě nechala zpěvačka vybudovat nahrávací studio, které zaplatila díky honorářům za úspěchy s filmem Once. Jako první Češka se objevila v legendárním seriálu Simpsonovi, ale o pozornost nestojí.