Markéta Fišerová patřila v polovině osmdesátých let k nejznámějším filmovým tvářím, hrála v televizních seriálech a filmech. Narodila se 12. února 1960 v Kladně. Byť od malička vykazovala pohybové i pěvecké nadání, nechtěla se profesně žádnému uměleckému odvětví věnovat. Na přání rodiny nakonec nastoupila na hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze. Studium dokončila o rok dříve, tedy v roce 1981, protože studovala dva ročníky souběžně.

Psychologické drama

Ještě jako studentka konzervatoře se Markéta Fišerová začala uplatňovat i před kamerou a jejím debutem byl roku 1976 film Smrt mouchy. V psychologickém dramatu režiséra Karla Kachyni si zahrála roli dívky hrající na flétnu. Ústřední pár vytvořila s Ondřejem Havelkou ve filmu Řeknem si to příští léto, kde hrála účetní Hanku. Jako studentka Navrátilová se objevila v kriminálním filmu Smrt stopařek a následovaly další menší i větší, známější i méně známé role. Některé z nich známe i dnes, například psychologické drama Útěky domů, kde ztvárnila dceru Hanky a Roberta.

Po dokončení konzervatoře nastoupila do Divadla Jaroslava Průchy v rodném Kladně, kde působila od roku 1981–1986. Kromě toho hostovala v pražském Divadle Jiřího Wolkera nebo Městském divadle pražském. Mimo působení na divadelních prknech se věnovala i filmu. Role sympatických dívek jí přinesly seriály My všichni školou povinní nebo Třetí patro. Hlavní roli hrála v dvoudílné na sebe navazující televizní hře o neobvyklém vztahu tchyně a snachy. První část – Nevěsta uvede k příležitosti významného životního jubilea herečky ČT 1 15. února a závěrečnou část – Tchyně 22. února. Žánrově jí nebyly cizí ani pohádky, ve kterých se objevovala poměrně často. Poslední film Markéty Fišerové byl dramatický snímek Karla Smyczka Krajina s nábytkem, ve kterém si zahrála roli koketní servírky.

Tragédie se šťastným koncem

V roce 1986 postihlo Markétu náhle a vážné onemocnění, po mozkové mrtvici se z kómatu probrala za šest týdnů. Lékaři jí velkou šanci na přežití nedávali. Půl roku přežívala na přístrojích, ale i přes nepříznivou prognózu to dokázala a přežila. Díky své silné vůli a rehabilitacím se podařilo částečně obnovit hybnost, naučila se znovu mluvit, ale bohužel skončila upoutána na invalidní vozík.

Markéta Fišerová tvoří idylický manželský pár s Markem Ebenem už osmatřicet let. Seznámili se spolu v divadle v Kladně a v roce 1982 se vzali. Společně natočili spoustu písniček pro děti. U příležitostí jubilea Markéty Fišerové uvede Česká televize kromě zmiňované dvoudílné televizní hry Nevěsta a Tchýně, i povídku z cyklu Bakaláři – Štěstí.