Prcek mezi velikány

Lucemburské velkovévodství je i přes svůj svérázný název jednou z nejmenších zemí Evropy. V čele stojí Jindřich I. Lucemburský se svou ženou a pěti dětmi. Přes půl milionu obyvatel opečovávají se vší láskou a demonstrují fakt, že na velikosti skutečně nezáleží!

Maria Teresa Lucemburská

Život manželky velkovévody se začal psát v roce 1956 v hlavním městě Kuby. Havana je rodištěm Marie Teresy Lucemburské, které se do náruče hlavy Lucemburska dostala oklikou a musela překonat několik překážek. Tou nejzapeklitější byla jazyková bariéra. I když se vždycky mohla spolehnout na španělštinu a francouzštinu, kterou mluví bez problémů, lucemburština nešla budoucí první dámě přes pusu. Její znalost dala tamnímu lidu jako svatební příslib. Vše do puntíku splnila a dnes by jen odborník mohl odhalit drobné chybky. Studium jazyků velkovévodkyni natolik pohltilo, že dnes se bez větších potíží domluví i anglicky, německy a italsky.

Štěstí za velkou louží

I když se narodila na Kubě a po vzoru svých prarodičů se později věnovala filantropii a rozvoji kultury, už během revoluce se s rodiči přestěhovala do New Yorku. Tam začala studovat, ale absolvovala v Santanderu a Ženevě. Právě Švýcarsko bylo pro její osobní život zásadní. Potkala tam svého budoucího muže, okouzlila ho svým šarmem a zapálením pro politiku a pomoc druhým.

Rodina na prvním místě

Rok po seznámení, na svátek svatého Valentýna v roce 1981 si vzala lucemburského prince Henriho a pozdějšího velkovévodu. Pokud by porodila prvorozeného synka Guillauma v termínu, dost možná začali novomanželé rozšiřovat linii rodu hned o svatební noci. V listopadu téhož roku se totiž Lucembursko radovalo z příchodu následníka trůnu. A pak ještě čtyřikrát - princ Félix, princ Louis, princezna Alexandra a prince Sébastien.