"Znamená to pro mě historický moment v kariéře zakladatelky a ředitelky České Miss," prohlásila Maláčová (38). Oč se vlastně jedná? Vítězka, vybraná porotou České Miss, dostane příležitost odjet na Miss World a ucházet se tam o titul nejkrásnější ženy světa. Až do loňska byla držitelem této licence konkurenční soutěž Miss ČR, které Česká Miss pod vedením Maláčové už pět let šlape na paty - už dříve jim "přebrala" licenci na Miss Universe. Michaela Maláčová však vyvrací domněnku, že své soupeře z Miss ČR přeplatila: "Licence na jednu z těchto světových soutěží nelze koupit, získat, ji, to je otázka jednání a důvěry."

Zakladatel Miss ČR Miloš Zapletal v těchto chvílích bezpochyby skřípe zuby: Michaela Maláčová svou veřejnou kariéru na české scéně odstartovala právě tím, že se stala Miss roku 1991. Ve skutečnosti však za své úspěchy vděčí především sama sobě. Jako jedna z mála Missek se totiž nespokojila s kariérou průměrné modelky, partnerky mediálně známého boháče či hrdinky bulváru. Namísto eskapád s populárními hokejisty, skandálů s erotickými fotkami či operací na zvětšení prsou má za sebou zkušenosti jako tisková mluvčí, produkční a úspěšná podnikatelka.

Krásky tehdy a nyní

Její kariéra ostatně začala ještě dřív, než poprvé vstoupila na pódium soutěže Miss: v osmnácti totiž odjela do Spojených států, kde se pokoušela prosadit jako modelka. Prošla si tvrdou školou a pochopila, že uspět v modelingu je těžší, než si kdy předstatovala. “Než bych riskovala potácení se po New Yorku, raději jsem se vrátila do Prahy,” konstatuje. Neúspěch pro ni nicméně byl motivací, aby na sobě začala o to více pracovat: přihlásila se ke studiu produkce na FAMU a podala si přihlášku také do Miss ČR. Z vlastní zkušenosti proto může vyvracet předsudky o tom, že úspěch v podobných soutěžích vede “přes postel” – už proto, že porotců je patnáct a na jejich ovlivnění by měla jen jednu jedinou noc.

Své vlastní zkušenosti může také porovnávat s tím, s čím přicházejí současné aspirantky na titul Česká Miss. A to srovnání nevyznívá vždy lichotivě: "Když já šla na casting soutěže krásy, tak jsem byla upravená, v obtaženém oblečení a mini. Dnešní dívky přijdou s neumytými vlasy, ve vytahaných mikinách, džínách... Dalším problémem je špatné držení těla, povolené postavy, protože dívky nemají sportovní průpravu. V naší generaci byla celulitida výjimkou, dnes je pravidlem,” konstatuje. Současným dívkám vyčítá i to, že stejně jako před dvaceti lety jsou sešněrované sebestylizací, zbytečnou sebekontrolou a naprostou absencí smyslu pro humor.

Misska a miliardář

Ještě víc než jako pořadatelku České Miss ji ovšem média sledují jako partnerku uhlobarona a miliardáře Zdeňka Bakaly. Už proto, že ona – atraktivní “misska” – se ocitla po boku tak bohatého, ale fyzicky ne zrovna oslnivého muže, ji téměř soustavně podezírají, že miluje především jeho peněženku. O tom lze ovšem úspěšně pochybovat už proto, že sama Maláčová je schopnou podnikatelkou. Ačkoliv úspěch je pochopitelně imponující: "Lhala bych, kdybych se tvářila jako svatá, že mě neoslovuje, jak úspěšného muže mám vedle sebe,” přiznává. Jejich vztah nabral od začátku velmi rychlých obrátek: po pětiletém soužití mají už tři děti, zatímco mnohý současný pár se za tuto dobu nezmůže ani na společné bydlení. Dcera Anabel a synové Aron a Aram ostatně možná časem dostanou i další sourozence – Michaela Maláčová je totiž přesvědčena, že právě bohatí lidé by měli mít hodně dětí, protože jim mohou dopřát špičkové vzdělání. Na druhou stranu, život v luxusní bavlnce jejich dětem rozhodně nehrozí: “Až budou ve škole, budou normálně chodit na brigády, nebudou mít neomezený přístup k penězům,” plánuje si jejich výchovu.

Prozatím se kvůli zdravému vývoji svých dětí přestěhovala s celou rodinou do Švýcarska: zde se totiž nemusejí obávat toho, že děti budou vyrůstat pod drobnohledem veřejnosti coby děti miliardářských celebrit. Ostatně, Švýcarsko by pro nás podle ní mohlo být inspirující i v celkovém přístupu k životu. Čechům obecně totiž vyčítá cynismus, nevíru, remcání bez skutečné snahy něco změnit: “Tady je spousta lidí, kteří mají na všechno názor, všechno kritizují, ale kteří sami nikdy nic neriskovali. Sedí v hospodě, na gauči, dívají se na televizi a nadávají.”

Něco takového o ní samotné rozhodně neplatí. Jakkoli je pravda, že jí v kariéře přálo štěstí, svůj osud držela vždy pevně ve svých rukou.