Ve frontě

Druhá dcera a nejmladší potomek švédského krále princezna Madeleine Švédská a vévodkyně hälsinglandská a gästriklandská je pátou následnicí tamního trůnu, ale už několikrát dala najevo, že rodinná pohoda je pro ni mnohem víc. I když svého otce na veřejnosti občas zastupuje, mediálního humbuku si užila až až.

Naprázdno

Mezi třetími a sedmými narozeninami navštěvovala speciální předškolní zařízení, odkud přestoupila na základní školu v Brommě a Stockholmu. Svérázná cesta za vzděláním ale skončila nevalně.

Pobyt v Londýně, studium na Stockholmské univerzitě v oboru historie a umění i absolvování kurzu etnologie přišlo vniveč. Princezna zůstala bez titulu. Jediné, čeho na poli vzdělání kdy dosáhla, byl stručný kurz o švédském právním systému a certifikace European Computer Driving Licence. Během svých rozmanitých studijních pokusů se jí rozvázal jazyk a dnes mluví plynně několika jazyky. I bez akademického titulu je ale výraznou členkou královské rodiny.

Trable v lásce

Advokát Jonas Bergström byl princezninou první velkou láskou. Po dlouhých sedmi letech vzájemného oťukávání se na romantickém ostrově Capri zasnoubili, svatbu posvětil i král a švédský kabinet. Jonas už se těšil na královský titul a v dálce zněly svatební zvony, když jako rána z čistého nebe přišla změna plánů. Oslava lásky naplánovaná na druhou polovinu roku 2010 byla odložena a jako na povel se vyrojily spekulace, co by za tím mohlo stát. Královská rodina zarytě mlčela nebo zapírala, ale novináři si nedali pokoj. Za zrušenými zásnubami byla Jonasova opakovaná nevěra s vyšokoškolačkou a norskou házenkářskou Torou Uppstrøm Berg.

Lepší časy

Po měsících, kdy se princeznin osobní život propíral veřejně a krach vztahu těsně před vstupem do manželství byl denně na pranýři, utekla na čas do USA. Právě tam našla útěchu pro svou pošramocenou duši podle svého gusta. Bankéř Christopher O´Neill si získal její srdce rychle. Neprojevil zájem o třpyt a slávu člena královské rodiny, vzdal se šlechtických titulů a dál pracuje v bance. Jen z newyorské pobočky přesídlil do Londýna. Druhou část receptu na šťastný život, po kterém Madeleine tak nebetyčně toužila, zajišťují tři děti - princezna Leonore, princ Nicolas a nejmladší přírůstek Adrienne.