Hawkeyeova postava (Alan Alda) byla napsána podle skutečné osoby. Richard Hornberger sloužil jako chirurg v korejské válce v jednotce chirurgické nemocnice 8055 Mobile Army. Byl známý pro své řemeslné umění i pro svůj humor, který byl stejně ostrý, jako jeho skalpely. Dokonce je považován za prvního armádního chirurga, který provedl arteriální operaci, která byla tehdy "v terénu" zakázána. Po válce začal psát román s názvem MASH: Román o třech lékařích pod pseudonymem Richard Hooker. Když pak na obrazovkách viděl herce Alana Aldu, byl znechucen a později se nechal slyšet, že seriál doslova pošlapal jeho krásné vzpomínky.

Příběh ústřední melodie

Seriál si vypůjčil ústřední melodii z filmu M.A.S.H z roku 1970 Suicide is painless (Sebevražda je bezbolestná). Je zajímavé, že o text požádal režisér Robert Altman svého čtrnáctiletého syna. Ne proto, že by si myslel, že je jeho syn talentovaný, ale proto, že chtěl, aby text byl dětský a hloupý. Skladateli písně Johnnymu Mandelovi své rozhodnutí odůvodnil tím, že jeho syn je prý totální idiot. Jak se ale říká "Kdo se směje naposled, ten se směje nejdéle." Mladý Mike vydělal na licenčních poplatcích v přepočtu více než 20 milionů korun a v žebříčku 100 nejpopulárnějších songů 20. století se „Sebevražda“ umístila na 66. místě.

Ztracený Radarův medvídek

Roztomilý plyšový kamarád, který měl symbolizovat všechny chlapce, z nichž válka udělala muže. To byl Radarův medvídek, kterého Hawkeye nakonec umístil do časové kapsle. Když seriál skončil, jakoby se po něm slehla zem. O 22 let později se ale objevil v aukci, v níž se vydražil za 11 500 dolarů, což je cca 280 tisíc korun. Koupil ho student medicíny, ale nakonec se ho rozhodl prodat zpět původnímu majiteli Garymu Burghoffovi, který v seriálu hrál Radara. Medvídek měl pro herce velkou sentimentální hodnotu a obchod vůbec neodkládal.