Televizní stanice CBS chystá zmodernizovanou verzi příběhů o slavném detektivovi a fanoušci britského spisovatele Arthura Conana Doylea si klepou na čelo: „Doktor Watson a ženská? Copak se ti Amíci vážně zbláznili?!“

Jejich oponenti kontrují: „Když je děj prosycen novotami a neodehrává se v devatenáctém století v ponurých londýnských uličkách, ale je ryze současný, dodá tato úspěšná Američanka čínského původu seriálu Elementary (Prosté) na přitažlivosti.“

Zcela jasno ovšem ještě není. Až v květnu CBS rozhodne, zda se pilotní díl povedl natolik, aby vyprávění o bývalém poradci Scotland Yardu (Jonny Lee Miller), jenž se kvůli problémům se závislostí dostane do New Yorku a začne tam žít s bývalou lékařkou Joan Watsonovou, přilákalo k obrazovkám dostatek diváků.

Role k zapamatování

Lucy Liu má za sebou bohaté herecké zkušenosti. Prosadila se v seriálu Ally McBealová coby necitlivá právnička Ling, objevila se v Beverly Hills 90210, Právu v Los Angeles, Kutilu Timovi a Policii New York.

Doma hodili kariéru za hlavu a vydali se znovu do USA. Z podřadné práce v textilní továrně a obchodů se vším možným se jim sotva dařilo uživit tři děti, takže Lucy později vzpomínala: „Maso jsme měli málokdy. A náš byt byl zamořený všelijakou havětí a plísní.“

Beru cokoli!

Teprve když otec začal podnikat, začalo se rodině dařit lépe. „Doma se kladl velký důraz na vzdělání, naši ale zároveň chtěli, abychom nezapomněli, kde máme své kořeny, takže jsem chodila na kurzy mandarínštiny,“ říká Lucy.

Jako svůj obor na univerzitě si zvolila čínskou kulturu, vedle toho studovala herectví, zpěv a tanec. „Bavilo mě také fotografovat a malovat,“ dodává.

Životní rozhodnutí, že bude herečka, učinila poté, co dostala roli v Alence v říši divů (1989). „Dlouho jsem si myslela, že můj asijský vzhled je spíš na obtíž, ale najednou mi došlo, že to může být přednost.“

Talent, atraktivní vzhled a nesporná inteligence z ní ovšem neudělaly žádanou herečku hned. Trpělivě chodila na castingy a současně si přivydělávala občas za barem, jindy jako příležitostná hosteska. „Brala jsem takřka cokoli a nedělalo mi to problém, protože jsem byla na tvrdou práci zvyklá z domova,“ vysvětluje.

Moji oblečení přátelé

Její soukromí je takřka nedobytná pevnost. Veřejně hovořila pouze o svém vztahu se scenáristou a režisérem Zachem Helmem, ale ten skončil rozchodem. Kdo další se měl kolem ní točit? Snad George Clooney a Josh Hartnett, s nímž točila thriller Nabít a zabít.

A jak je to s úmyslem pořídit mírně řečeno nevšední dráždivé fotografie? K tomu se už zřejmě nedostane. Práce má dost, pozornosti také, a tak spoušť fotoaparátu mačká jen při pořizování snímků svých (oblečených) přátel.

Patří mezi ně hvězdná sestava: Cameron Diazová a Drew Barrymore (kolegyně z Charlieho andílků), Demi Moore a taky Danny de Vito, kterého zbožňuje. „Jeho historky mi vždy zvednou náladu,“ směje se herečka, jejíž proslulou ozdobou je vytetovaný drak ve spodní části zad.