Smrt

Poprvé se musel Lipský vyrovnávat se smrtí svého blízkého v roce 1983, kdy náhle zemřel jeho otec. Během sledování hokejového zápasu šel otevřít lahev vína, vzal do ruky vývrtku a zkolaboval.

Odchod otce ho ještě víc stmelil s bratrem Oldřichem (†62), který jako režisér stojí za filmy Tajemství hradu v Karpatech nebo Limonádový Joe. Ten ale zemřel o tři roky později na rakovinu žaludku.

V roce 1991 čekala herce další těžká zkouška, když se těsně před Silvestrem nevrátil ze zdravotní procházky jeho syn Lubomír. Ve čtyřiceti letech podlehl infarktu a byl nalezen zmrzlý až po dvou dnech.

Smrt syna nesl Lipský velice těžce a upnul se na svou dceru Taťánu, která se živí jako překladatelka, a manželku Věru. Bývalá tanečnice ho opustila v roce 2003 po čtyřiapadesáti letech manželství.

Zajímavosti

Lubomír Lipský řekl: "Jsme loutky, které někdo nahoře vodí." Sám si ale diktovat nenechal. Proslavila ho role Potůčka ve filmu Tři chlapi v chalupě a role dědků se s ním táhly celý život. Ve skutečnosti držel se svými vnuky krok a hrál s nimi dokonce v heavymetalové kapele Negative Face, kde měl sólo na pozoun.

Za svůj život rozdal tisíce autogramů a sám je také sbíral. Nejvíc si cenil podpisu Alberta Einsteina (†75) a Laurence Oliviera (†82), kterého potkal během zájezdu do Montrealu.

V den smrti matky, otce, bratra, syna i manželky měl nasmlouvané představení a bez mrknutí oka komedii odehrál a nechtěl záskok. Měl za to, že divákův úsměv je na chmury nejlepší. Ke konci života mu ale televizní zábava připadala moc umělá.

Byl ze tří bratrů, mimo Oldřicha měl ještě Dalibora (†17). Při koupání v rybníce ho zasáhl blesk. Stalo se to 17. 7. 1947 v 17 hodin. Nikdo si hru s čísly nedokázal vysvětlit.

Je jedním z herců, kteří se dokázali prosadit i bez vzdělání. Od dětství ochotničil v otcově spolku Rieger a Dramatickém studiu mladých. Dokázal projevit tolik talentu, že v roce 1945 založil Divadlo satiry, o pět let později se stal členem Městských divadlel pražských a finišoval v ABC a v Divadle Na Jezerce, kde exceloval ve hře Charleyova teta.