Řekne-li se Rachel, Monika, Joey, Chandler, Ross a Phoebe, většině z nás okamžitě naskočí: Přátelé. Americký sitcom, jenž se vysílal 10 let, se v televizi neustále opakuje. Právem, protože ani po letech nenudí.

Od vědy k natáčení

Rodačka z Kalifornie na rozdíl od své seriálové postavy odmala vynikala bystrým úsudkem. Ve škole patřila k nejlepším a všechno nasvědčovalo tomu, že její budoucností se stane věda. Však má taky IQ 154… Vystudovala biologii a chvíli pracovala s otcem, specialistou na bolesti hlavy. „Zabývali jsme se třeba tzv. hemisférickou dominancí a zkoumali, jestli se nějak projevují různé typy bolesti podle toho, zda je člověk pravák či levák,“ vysvětlovala herečka. „Zjistili jsme, že ne.“

Jenže herecké ambice nakonec převážily. „V naší rodině jsem byla nejmladší. Všichni byli vždy velmi vtipní a rádi se smáli, tak jsem se s nimi snažila držet krok a přeneslo se to i do školy. Ráda jsem vystupovala a bavila ostatní,“ přemítá o tom, kde lze hledat počátky její kariéry.

Kdepak rentiérka

Po menších rolích přišla nabídka na Phoebe, o které dlouho nepřemýšlela. Od začátku se jí „tahle ztřeštěná holka zamlouvala“. Přátelé ještě nebyli ani za polovinou, když se jí narodil syn Julian ze vztahu s podnikatelem a reklamním manažerem Michelem Sternem. Malého si na natáčení často brala s sebou, což pro členky štábu znamenalo dělat čas od času chůvy.

Osudy Phoebe a spol. se uzavřely před 15 lety a Lisa Kudrow si mohla začít užívat pohodového života rentiérky, protože herci si po úspěchu prvních sérií Přátel s televizí NBC vyjednali pohádkový honorář 750 tisíc dolarů za jeden díl pokračování pro každého. Nakonec ale klidný život zavrhla. „Bez práce bych nevydržela,“ svěřila se. „Hraní mě baví. A musím to zaklepat – o nabídky zatím nemám nouzi.“

1963 - Narodila se 30. července.

1985 - Dokončila studia biologie na Vassar College.

1993 - Přijala roli Phoebe.

1995 - Svatba s Michelem Sternem.

1998 - Narození syna Juliana.

2004 - V televizi byl odvysílán poslední díl seriálu Přátelé.

Autor: sem