Role Sue Ellen, neurotické manželky bezohledného obchodníka s naftou J. R. Ewinga z Dallasu, je asi jediná, kterou k hereččině jménu většina z nás přiřadí. Stačila jí k získání ohromné popularity po celém světě, nicméně Lindina filmografie je daleko bohatší.

Nejdřív ukázala nohy

Linda Gray vystudovala Notre Dame Academy v rodné Kalifornii a díky svým fyzickým přednostem se začala úspěšně živit jako modelka. K vytouženému herectví se přibližovala jen v reklamách. Na kontě jich měla více než čtyři stovky, teprve pak dostala první skutečnou roli.

Předtím se jí pootevřel velký filmový svět trochu paradoxním způsobem: Lindiny dlouhé štíhlé nohy zdobily propagační plakát k legendárnímu snímku Absolvent s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli.

Nabídka od producentů mýdlové opery Dallas přišla poté, co natočila tři jiné seriály (v All That Glitters si například zahrála transsexuální modelku).

S manželkou tyranského naftového magnáta, kterou mužovy věčné zálety přivedly k těžké závislosti na alkoholu a pošramocené psychice, soucítily miliony divaček v nejrůznějších koutech planety.

Linda patřila do televizní rodiny Ewingů 11 let a na sérii se podílela také jako režisérka. Odchod v roce 1989 (točilo se až do roku 1991) prý nesla velmi těžce; spekulovalo se, že za ním stál její herecký kolega Larry Hagman, představitel Džejára.

Daň za slávu

Herečka Dallasu nepřičítá jen samá pozitiva. Seriál podle ní může za rozpad 21letého manželství s otcem jejích dvou dětí Edem Thrasherem v roce 1983. „Moc jsem pracovala. Představte si, že kvůli natáčení jsem dokonce prošvihla maturitu svého syna,“ svěřila se po letech.

Jak se zdá, všechno špatné je dnes zapomenuto a Linda Gray se culí na Larryho Hagmana při rozjezdu kampaně k napjatě očekávaným dalším dílům. „Z nového pojetí jsem nadšená. Sue Ellen je tentokrát jiná. Už jsme nemohli pokračovat s jejím alkoholismem a podobně. Musela se změnit. Myslím, že jsme našli úžasnou dějovou linku. To budete koukat!“ nešetří herečka nadšením.

Ovšem Linda nezahálela ani v letech, kdy si myslela, že se pro ni brána naftařského ranče Southfork už nikdy neotevře. Založila si vlastní produkční společnost a působí rovněž jako velvyslankyně dobré vůle OSN.

Ve svých 72 letech se drží v záviděníhodné formě. Nikoho proto nepřekvapí, že si ještě před 10 lety mohla dovolit objevit se na divadelním jevišti ve velmi žhavé scéně jako paní Robinsonová ve hře Absolvent. Ano, ve stejném díle, jemuž na začátku kariéry propůjčila nohy pro nafocení plakátu.

Linda Gray (72)

  • V roce 1981 byla nominována na televizní cenu Emmy za nejlepší ženský herecký výkon.
  • V 90. letech si zahrála v seriálech Melrose Place a Modelky, s. r. o.
  • Má dceru Kehly, syna Jeffa a je šťastná babička dvou vnoučat.