Pro děti

Libuše Havelková (†92) byla nesmírně nadanou a akční herečkou. Díky tomu po ní zůstal ohromný majetek, který spadl do klína dětem - Ondřejovi a Daniele. Všechen svůj volný čas Havelková trávila na chalupě v Jizerských horách. Tu už před lety přepsala na svou dceru, syn totiž s díky odmítl, protože pro svou rodinu už měl letní domek jinde.

Do své smrti žila herečka v krásné vile v pražských Vysočanech. Děti v domě po své matce žít nechtěly, na papírování spojené s pronájímáním neměly čas a rozhodly se pro prodej. Za utržené miliony si herec a moderátor Ondřej Havelka (65), se kterým měla herečka velmi blízký vztah, koupil nemovitost na Kanárských ostrovech na ostrově Fuerteventura v blízkosti domku hitmakera Michala Davida (59) a pravidelně tam jezdí se svou ženou Alicí Kovácsovou (54) a dětmi.

Válka

Českobudějovická rodačka Libuše Havelková se narodila 11. května 1924. Jako šestileté jí zemřel otec a její matka zůstala na tři děti a malý krámek sama. Sny o dráze herečky překazil nástup války a Havelková musela nastoupit na nucené práce přímo do Berlína. Hned v roce 1946 se ale na konzervatoř vrátila a absolvovala o dva roky později.

Úspěchy

V ostravském divadle potkala hudebního skladatele Svatopluka Havelku (†83). Vzali se a založili rodinu. Manželství ale nevydrželo a po tom, co získala angažmá u E. F. Buriana a v Národním divadle, přestěhovala se i s dětmi do Prahy. Mimo herectví stojí za zmínku její pedagogická činnost, ve které dosáhla ohromných úspěchů a podílela se na výchově celé generace herců. Od roku 1952 přednášela na DAMU a v 70. a 80. letech působila jako docentka a proděkanka.

Dvě tváře

Libuši Havelkovou mají všichni spojenou s rolemi vřelých a hodných babiček. To podpořila i svým působením v dětském pořadu Kouzelná školka. Jako robotická babička Róza 350 GLS v nepovedeném snímku Babičky dobíjejte přesně ale šlápla vedle, v komedii Perníkový děděk si zase zahrála ježibabu a v hororové povídce Guláš se představila jako hostinská, která se specializovala na přípravu jídel z lidského masa.