Opomíjená hvězda

Laura Dern (52) o sobě dala vědět díky seriálu Sedmilhářky, který byl natočen podle stejnojmenné knihy. Zatímco v Čechách je téměř neznámá, za velkou louží zdárně sekunduje těm nejslavnějším hvězdám, před kamerou se objevuje od svých šesti let, má za sebou oscarové nominace, řadu ocenění od BAFTA po Zlatý glóbus, vlastní producentskou společnost a silné režisérské ambice.

Skutečný talent

Narodila 10. února 1967 v Los Angeles do herecké rodiny. Rodiče Bruce Dern ani Diane Ladd jí v dráze herečky nebránili a už od dětství jí ukazovali svět mezi umělci. Byly jí pouhé dva roky, když se rozvedli. S otcem přerušila kontakt a s matkou se několikrát stěhovala za prací, aby se po letech znovu objevily v Los Angeles. O co víc času byla nucena trávit s matčinými přítelkyněmi a poslouchat spílání nad muži a převratné myšlenky o feminismu, o to víc ji lákalo herectví a skrývání vlastní identity do cizích postav. Přelomový byl pro ni rok 1985, kdy ztvárnila na svůj věk velmi vyzrálé role. V Masce si zahrála slepou dívku, která se sblíží se zmrzačeným chlapcem, ve filmu Smooth Talk se vžila do dospívající Connie, která bojuje s probouzející se sexuální touhou. Několikrát se před kamerou sešla se svojí matkou a za film Popínavá růže získaly obě nominaci na Oscara. Mezi hollywoodskou smetánkou se pevně usadila v roce 1993 za roli Ellie Sattler v Jurském parku. Od té doby na její konto přibyly desítky filmů a seriálů. Většinou ale dostává vážné role komplikovaných žen.

Něco navíc

Už od puberty svádí marný boj se skoliózou a musí si dávat velký pozor, aby se nehrbila. Nevypadá to dobře před kamerou a způsobuje jí to velké bolesti.

Mezi její největší přítelkyně patří Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow a Courteney Cox. Velice blízká si je i se zbytkem montereyské pětky z úspěšné minisérie Sedmilhářky.

Je sběratelkou slavných milenců - Kyle MacLachlan, Jeff Goldblum, Renny Harlin, Nicolas Cage a Billy Bob Thornton. Ten se s ní ani neobtěžoval rozejít. Než herečka dorazila z natáčení, oženil se s Angelinou Jolie.

Vše v jednom

Laura Dern má velmi osobitý vkus. Sází na jednoduché barvy a kombinace, průstřihy a výšivky. Jen těžko by na sebe vzala oversize model nebo tylovou sukni nad kotníky. Nahlédněte do galerie a inspirujte se. Její šatník je univerzální a snese ho i postava o pár centimetrů menší.