Viktor Preiss

Mistr mezi herci neměl šťastné dětství. Jeho rodiče se sblížili na pražských barikádách a o pohodě na domácí půdě si mohla rodina nechat zdát. Matka byla herečka, a tak měl ke komedianství vždycky blízko. Po deseti letech se manželství rozpadlo a Viktor skončil v dětském domově. Je známý jako seriózní a vážný herec, ale byla to právě role třídního šaška, která v něm nechala uzrát přesvědčení bavit lidi po celý život.

„K dětskému domovu v Pyšelích mám velmi úzký osobní vztah. Strávil jsem v něm několik let. I když od té doby uplynulo bezmála půl století, vzpomínám na tu dobu s jistou nostalgií a upřímnou vděčností.“

Květa Fialová

Legendární umělkyně Květa Fialová už odešla do hereckého nebe a snad si s sebou nevzala chmury, které ji soužily po celý život. Ztvárnila desítky rolí, kterými se zapsala do divadelní i filmové historie, ale na muka, hádky a znásilnění, které ji dohnaly až k myšlenkám na sebevraždu, se snažila zapomenout.

"Odporem k mužům a sexu se netajím. Radši jsem spala v rakvi. Sdílet lože s mužem a s napětím čekat, že bude jen "chlapsky" existovat, není pro mě. Divadlo je má jediná láska."

Naďa Konvalinková

Téměř stále usměvavá herečka Naďa Konvalinková prožila jako dítě chvíle, na které není radno vzpomínat. Dramatický rozvod rodičů rozdrtil rodinu na prach. Naďa i její sestra Ljuba skončily v dětském domově, kde okusily strádání i šikanu. Na "rok temna", než si je babička vybojovala do své péče, nevzpomíná moc ráda.

"Ten čas mě poznamenal na celý život. Člověk překoná mnohé, ale ne vědomí, že vás nikdo neobejme."

Courtney Love

Americká zpěvačka a herečka má ve svém rodokmenu irské i židovské předky, ale rodiče se rozešli záhy po jejím narození. Vyrůstala v hippie komunitě v Portlandu a její život byl jako na houpačce. Krádeže a menší potyčky přivedly Courtney do slepé uličky, stanula před soudem, byla odsouzena a svěřena do pěstounské péče. Malý záblesk štěstí spatřila v krátkém vzplanutí citů s Kurtem Cobainem. Ze škatulky skandalistky a volnomyšlenkářky se snaží vymanit za každou cenu, a tak pomáhá na všech frontách - od bezdomovců po seniory.

Moje dětství zaznamenalo jen malé záchvěvy štěstí. Nepotřebovala jsem pevnou ruku, ale pomoc s diagnostikovaným autismem."

Eric Clapton

Muž, který vyprodává koncertní haly a je synonymem brilantního prstokladu a nesmrtelných hitů, se narodil se v anglickém Ripley. Matce bylo čerstých šestnáct let, otci o deset let víc. Kanadský voják v sobě nenašel tolik slušnosti, aby se o své závazky postaral, a tak všechny starosti padly na bedra dívčiných rodičů. A jako pravé rodiče je Eric do svých deseti let skutečně vnímal. Krutá pravda mu zlomila vaz a svedla ho na cestu drogové závislosti.

„Fakt, že moje starší sestra je ve skutečnosti moje matka, mě mátl. Nevěděl jsem, jak ji oslovovat. Neodpověděla. Cítil jsem se opuštěný."