* 26. 4. 1564 byl pokřtěn ve Stratfordu nad Avonou. Datum narození není známo (podle některých historiků se narodil i zemřel ve stejný den – 23. 4.).

* Měl 7 sourozenců (4 sestry a 3 bratry, narodil se jako třetí, dvě starší sestry však zemřely).

* Záznamy o jeho dětství ani vzdělání se nedochovaly, podle historiků vystudoval gymnázium (King Edward VI Grammar School) ve Stratfordu. Uměl latinsky a řecky.

Zeměkoule shořela

Společnost Lord Chamberlain’s Men (Služebníci lorda kancléře), ve které byl Shakespeare hercem, dramatikem a podílníkem, postavila v roce 1599 v Londýně na břehu Temže divadelní arénu The Globe (Zeměkoule). Hrály se v ní Shakespearovy hry. Sláva společnosti stoupla poté, co se v roce 1603 stal jejím patronem nový král Jakub I. Jako důkaz díků a úcty se divadelníci přejmenovali na King’s Men (Služebníci královi).

3 000 diváků pojalo divadlo Globe

Za hru dostával Shakespeare 6 liber

70 liber zaplatil za jednu desetinu podílu společnosti Lord Chamberlain’s Men

Rodný dům Williama Shakespeara

Odmalička v divadle

Matka Mary pocházela ze staré zemanské rodiny. Otec John byl rukavičkář a jeden čas jako rychtář předsedal městské radě. Proto mohl i William se sourozenci sedávat v první řadě při představeních kočovných divadel.

Když si v listopadu 1582 vzal za ženu Anne Hathaway, bylo mu 18 let, ona byla o 8 let starší a ve třetím měsíci těhotenství. Narodily se jim tři děti – syn Hamnet (zemřel v 11 letech) a dcery Susanne a Judith.

7 let byl nezvěstný - mezi roky 1585 a 1592 je jeho život obestřen tajemstvím. Pravděpodobně odešel do Londýna, kde se živil jako herec a dramatik. Jisté je, že se v roce 1592 ve městě nad Temží hrály některé jeho hry. Měl přístup ke dvoru královny Alžběty I., která divadelní činnost podporovala.

* V levém uchu nosil kulatou zlatou náušnici.

* Podle jistých indicií byl zřejmě tajným katolíkem.

* Říkalo se mu avonský bard a avonská labuť.

* Jeho dramata vyšla posmrtně roku 1623 jako První Folio.

* 6 jeho podpisů se dochovalo, ale každý je trochu jiný.

* Spekuluje se o jeho bisexuální nebo homosexuální orientaci.

Shakespearovské slavnosti

Nejstarší a největší divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě zaměřenou na díla renesančního velikána jsou Letní shakespearovské slavnosti. První proběhly v roce 1990, od roku 1998 se pořádají pravidelně v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě.

Přes 700 filmů, většinou televizních, se jako k inspiračnímu zdroji hlásí k Shakespearovi. Podle britských deníků je nejlepším filmem na motivy bardových her West Side Story coby muzikálová variace Romea a Julie.

115 milionů Kč zaplatil před 10 lety neznámý kupec na aukci Sotheby’s za První Folio, jeden z dochovaných svazků prvního vydání Shakespearových her z roku 1623.

Jeho kompletní tvorba v jediném svazku vyšla u nás pod názvem Dílo v roce 2012 v nakladatelství Academia. Na 1 680 stranách jsou obsaženy všechny tragické, komediální a historické hry, romance i básnické skladby. Překlady jsou dílem předního českého anglisty a shakespearologa Martina Hilského.

Existuje domněnka, že své poslední hry napsal ve spolupráci s Johnem Fletcherem. 23. dubna 1616 zemřel ve Stratfordu ve věku 52 let (ve stejný den, kdy v Madridu zesnul spisovatel Miguel de Cervantes Saavedra). Je pochován v kostele sv. Trojice. V hrobě leží se svou manželkou a dětmi.

PROKLETÝ NÁHROBEK

Na jeho náhrobku je vyryta kletba, aby odradila zloděje, kteří by se chtěli zmocnit Shakespearových ostatků: Zdrž se, příteli, pro spásu boží, kopání pod kamenem, jenž tu leží; buď požehnán, kdo prach můj nevyhostí, a ztracen ten, kdo mých se dotkne kostí.

UKRADLI LEBKU!

Před lety tým archeologů pomocí radarové technologie GPR zkoumal Shakespearovu hrobku a zjistil, že jeho kostře chybí lebka! Potvrdily se tak letité spekulace, že dramatikovu hlavu zřejmě ukradli lovci trofejí. Údajně už v roce 1794.

Shakespearův rod vymřel v 17. století, švagrovi potomci však žijí.

400 let po své smrti je nejhranějším, nejcitovanějším a nejvydávanějším autorem na světě.