Neobvyklá postava XiXaa z filmu Bohové musejí být šílení. Vtipný a odvážný Křovák, jehož život je opředen rouškou tajemství. Nejisté datum narození. Nejisté datum a příčina úmrtí. O jeho životě toho víme žalostně málo. Co však víme bezpečně, je jeho filmografie.

Život a kariéra v poušti

Kdo by neznal komediální film „Bohové musejí být šílení“ jihoafrického režiséra Jamie Uyse. A kdo by neznal nejpozoruhodnější postavičku filmu? N!xau (G!kau či Gcao Coma) byl namibijský herec, který pocházel z jihoafrického domorodého kmene křováků z pouště Kalahari, kde se také narodil. Datum jeho narození je však nejisté, podle úředních záznamů se narodil 16. prosince 1944 ve městě Tsumkwe. On sám své přesné datum narození neznal.

Režisér Uys jej pro svůj film objevil v roce 1980 a N!xau ve filmu ztělesnil postavu Xi. Režisérovi trvalo nějakou dobu, než si získal jeho důvěru. N!xau (vykřičník znamená mlaskavku, což je nepulmonická hláska typická pro některé africké jazyky) je zástupce jednoho z nejzaostalejších lidských kmenů obývajících poušť Kalahari.

N!xau neznaje cenu peněz si nechal svůj skromný honorář ve výši několika set dolarů doslova uletět ve větru. Za účinkování ve druhém dílu byl již mnohem chytřejší a řekl si o honorář ve výši 80 000 dolarů. Za utržené peníze nechal pro své tři ženy a sebe postavit dům, ve kterém nechyběla tekoucí voda a elektřina.

Po ukončení filmové kariéry se vrátil ke svému kmeni a živil jako rolník. Vychovával své početné potomstvo a jako farmář si žil v blahobytu. Měl početné stádo skotu, pěstoval banány, dýně, fazole, kukuřici a ořechy.

Konec filmové kariéry a zákeřná nemoc

N!xau se objevil ve všech pěti dílech počínaje prvním v roce 1980 a konče dílem s názvem „Bohové se zbláznili i v Číně“ v roce 1994. Největší úspěch zaznamenaly první dva díly pod režijní taktovkou J. Uyse. Další, volné pokračování režírované hongkongskými filmaři zdaleka nedosahovaly takové úrovně jako první dva.

Jednoho červencového rána se vydal do buše na dříví a lov, domů se již nevrátil. Jeho tělo nalezli nedaleko bydliště jeho rodinní příslušníci. Příčina úmrtí nebyla nikdy objasněna, pravděpodobně podlehl chronické formě multirezistentní tuberkulózy. Jeho věk byl v době úmrtí odhadován na 59 let. Pohřben byl vedle své druhé manželky.