Více než 600 milionů Kč. To je suma, kterou podle australských úřadů dluží na daních ve své rodné zemi Paul Hogan, jehož v 80. letech proslavil film Krokodýl Dundee a jeho pokračování. A kvůli této částce mu také zakázali odjet ze země; Hogan totiž nyní natrvalo žije ve Spojených státech a do Austrálie si pouze odskočil na pohřeb.

Krokodýl Dundee

"Jen si pro mě přijďte, vy bastardi!" vyzval Hogan finanční úřad z obrazovky americké televize, kde se před časem na toto téma rozpovídal v jedné talkshow. Ti ho nyní vzali za slovo a Hogan se, navzdory rozhořčeným prohlášením svého právníka, stal zajatcem ve své vlastní zemi.

Ačkoliv nadávat úředníkům z berňáků do bastardů se obecně nevyplácí, pravda je, že Austrálie se k jednomu ze svých nejslavnějších krajanů chová poněkud macešsky. Jisté je, že Krokodýl Dundee dodnes zůstává nejúspěšnějším australským filmem všech dob. Film o zálesákovi z džungle, který musí přežít v newyorské džungli velkoměsta, celosvětově vydělal přes 330 milionů dolarů, přilákal do Austrálie statisíce turistů a na ostatních kontinentech jí udělal penězi nevyčíslitelnou reklamu. "Austrálie má nového velvyslance," oslavoval Krokodýla Dundeeho v 80. letech list Sydney's Daily Mirror. Nyní je Paul Hogan spíše nejslavnějším australským psancem.

Paul Hogan: Z lešení před kameru

Paul Hogan až do své třicítky pracoval jako plavčík u bazénu, odborový předák nebo stavěč lešení v přístavu v Sydney. Právě tam ho jednou kolegové vyhecovali, aby se přihlásil do talentové show, podobné současným soutěžím typu Česko Slovensko má talent. Ve vstupním dotazníku se představil jako stepující vrhač nožů, když se ale skutečně v přímém přenosu dostal před kameru, shodil celou porotu, sestávající
z průměrných profesionálních bavičů
: "Dal jsem jim ochutnat jejich vlastní medicínu," konstatuje. "Rozebral jsem všechny jejich kiksy, řekl jsem jim, na čem mají pracovat a podobně. Museli se usmívat a přikyvovat, ale ve skutečnosti mě nenáviděli."

Obyčejný chlapík, který mluví stejně jako chlapi v hospodě a vysmívá se “těm nahoře”, se stal jeho poznávacím znamením – vlastně jedinou postavou, kterou kdy uměl hrát. A jedním z těchto chlapíků se ostatně stal i Mick Dundee.

Vzestup a pád

Po úspěchu svého (vlastně jediného úspěšného filmu) se ovšem Paul Hogan začal svým prostým kořenům velmi rychle vzdalovat. Rozvedl se se svou ženou Noelene, která po jeho boku stála pětadvacet let a porodila mu pět dětí, a oženil se se svou hereckou partnerkou z Krokodýla Dundeeho, blonďatou Amerčankou Lindou Kozlowski. (“Měla jsem svatební šaty větší než dům; tak velké, že Paul se ke mně nemohl ani přiblížit,” vzpomínala po letech Linda.) Čím dál víc času trávil v Los Angeles, utrácel za luxusní hračky, dokonce začal docházet do ordinace plastického chirurga a nechal si udělat facelift. “Už nejsem žádný australský jouda,” prohlásil v roce 1996. “Když si můžu dovolit Rolls-Royce, tak si koupím Rolls-Royce. A o tom to je.” Dělal zkrátka všechny životní kopance, jakých se lidé dopouštějí v opojení náhlým úspěchem.

Jeho filmy zatím byly čím dál tím horší: už první pokračování Krokodýla Dundee bylo o poznání slabší než originál, o tom dalším, natočeném v roce 2001 (Krokodýl Dundee v Los Angeles), ani nemluvě. Možná právě proto, že se zemitý Australan proměnil ve zhýčkanou hollywoodskou hvězdu, mu jeho rodná zem chce nyní uštědřit výchovnou ťafku – v podobě mnohamilionové pokuty.