A skončila jako mezinárodní literární fenomén. Nyní se v knihkupectvích objevila její nová kniha, Hostitel.

Všechno to začalo trochu jako příběh z červené knihovny. V červnu roku 2003 se americké hospodyňce jménem Stephenie Meyer (35) zdál sen. Mladá dívka se v něm zamilovala do krásného muže s třpytivou pletí. Ten muž byl upír a z lásky k té dívce v sobě přemáhal touhu po její krvi.

Až do tohoto okamžiku Stephenie Meyer byla úplně obyčejná žena v domácnosti, která žádné spisovatelské úsilí nevyvíjela. Vrcholem jejích kreativních ambicí bylo šití karnevalových kostýmů pro její tři děti. Ale ten sen byl tak živý a přesvědčivý, že si ho prostě musela zapsat. A potom v psaní pokračovala tak dlouho, až vznikl celý rozsáhlý román o lásce mladé dívky a krásného upíra. Kniha, nazvaná Stmívání, se stala mezinárodním hitem, stejně jako její tři pokračování: Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. Po celém světě se prodaly milióny výtisků, knihy strávily celkem 143 týdnů v čele žebříčků amerických bestsellerů a první díl Stmívání se už dočkal superúspěšné filmové adaptace. A nyní vydala Stephenie Meyer svou další knihu, Hostitel, jejímiž hrdiny jsou namísto upírů neviditelní mimozemští vetřelci, kteří se snaží okupovat a ovládnout lidská těla.

Bývalá hospodyňka Stephenie Meyer se během pár let stala víc než jen úspěšnou spisovatelkou - stala se literárním fenoménem. Mnozí přirovnávají úspěch Meyerové k raketovému úspěchu jiné ženské literární hvězdy - autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové. Pravda, upíří série nedosahuje literárních kvalit Harryho Pottera, což její autorka velkoryse připouští: "Nepovažuji se za spisovatelku, spíš za vypravěčku. Slova nemusejí být vždy dokonalá." A jejím fanouškům případné nedokonalosti vůbec nevadí. Oblékají ve stylu jejích postav, nosí přívěsky se jmény hlavních hrdinů Edwarda a Belly, skládají o nich rockové písničky a proměnili tak Stmívání v mašinérii na výrobu milionových zisků.

Cudní upíři

Na životě Stephenie Meyer není vůbec nic pozoruhodného či originálního. Vyrostla ve Phoenixu, kde žije dosud. V jednadvaceti se provdala za účetního, se kterým má tři syny. Jako mormonka nepije alkohol a nikdy neviděla žádný mládeži nepřístupný film. Její jedinou příležitostnou "neřestí" je třešňová pepsi.

Stejně ctnostní jsou i její románoví hrdinové: nepijí, nekouří a erotično obstarávají především polibky (přestože vydavatelé se spisovatelku původně snažili přemluvit, aby do knihy začlenila velkou sexuální scénu). Upír Edward musí navíc neustále odolovát touze po lidské krvi své přítelkyně. Autorka právě tohle považuje za důležité poselství své knihy: "Myslím, že upíři v tomhle představují metaforu. Nezáleží na tom, co od nás kdo očekává, vždycky si můžeme zvolit svou cestu. Vždycky máme možnost volby," říká.

Klid na psaní? Ani náhodou!

Stephenie Meyer napsala Stmívání během pouhých tří měsíců, v době, kdy se jí pod nohama batolily tři děti mladší pěti let. Psala neustále, jako uhranutá, ťukala do klávesnice jednou rukou přičemž na té druhé chovala svého nejmladšího potomka. Absolutní klid na psaní nevyžaduje ani dnes - její "pracovnu" představuje otevřený prostor mezi kuchyní a obývákem v přízemí jejich domu. "Nemůžu za sebou zabouchnout dveře a psát. I když děti spí, potřebuji vědět, že bych je uslyšela, kdyby se probudily. Cítím se líp, když jsem ve středu domácího dění," vysvětluje. Popularita, která provází úspěch jejích knih, jí prý hlavu zamotat nedokáže: "Třicet let jsem byla ta nejnormálnější osoba na světě, takže mě těžko něco rozhodí. Když zrovna nejsem na propagačním turné nebo mě nefotí do nějakého časopisu, tak na celý ten mumraj klidně zapomenu," říká. Jedinou výraznou změnu v životě její rodiny představuje fakt, že její manžel odešel ze zaměstnání, aby se mohl starat o syny v době, kdy je Stephenie na turné. Což ale není nikdy na dlouho: "Pětadevadesát procent času jsem prostě máma," konstatuje mezinárodní literární hvězda.